https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-indie-tvrdi-ze-neposkozuje-atmosferu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Indie tvrdí, že nepoškozuje atmosféru

18.12.2006 10:01 | PRAHA/DILLÍ (EcoMonitor)
Indie považovaná za jednoho z největších světových znečišťovatelů minulý týden prohlásila, že atmosféře neškodí. Země nepodepsala Kjótský protokol a podle odborníků její emise oxidu uhličitého kvůli prudkému ekonomickému rozvoji rostou a významně přispívají ke globálnímu oteplování, napsala agentura Reuters.
 

Indický ministr životního prostředí však oznámil, že oproti bohatším zemím vypouští Indie oxidu uhličitého málo. "Světu neškodíme. Přestože naše země prochází prudkým rozvojem, kategoricky trváme na tom, že naše emise tvoří méně než tři procenta, což je v souladu s limity," řekl podle agentury ministr, když informoval o procentuálním podílu Indie na celosvětových emisích.

Průzkum, který v květnu provedla Světová banka, zjistil, že za posledních deset let emise Indie a Číny, dvou nejrychleji rostoucích ekonomik, prudce vzrostly. Mezi lety 1992 a 2002 stouply indické emise oxidu uhličitého o 33 procent. Indická vláda však podle Reuters tvrdí, že vysoká spotřeba energie je nutná, protože se musí pozvednout životní úroveň obyvatelstva, a že indické emise přepočtené na hlavu jsou oproti rozvinutým zemím pouhým zlomkem. Bohaté země navíc mohly fosilní paliva spalovat od průmyslové revoluce neomezeně.

Ochránci životního prostředí namítají, že země nemusí investovat do průmyslu produkujícího oxid uhličitý. "Rozumíme tomu, že se Indie prudce rozvíjí a že potřebuje zajistit energii pro své obyvatelstvo," řekl K. Srinivas z indické pobočky Greenpeace. "To však neznamená, že se musíme výhradně spoléhat na primární zdroje energie, jako je uhlí. Je přece celá řada zdrojů obnovitelné energie, na které bychom se měli více zaměřit," dodal.

Podle údajů Sekretariátu Rámové úmluvy OSN o klimatických změnách patří mezi pět států s největšími emisemi oxidu uhličitého Spojené státy, Čína, Rusko, Indie a Japonsko. V roce 2004 vyprodukovaly Spojené státy 24 tun oxidu uhličitého na obyvatele, Čína 4 tuny a Indie 2 tuny. Indické emise rostou ročně o 2 až 3 procenta, napsala agentura Reuters.

Očekává se, že indický subkontinent bude patřit mezi regiony nejvážněji zasažené globálním oteplováním. Odborníci předpovídají častější a horší přírodní katastrofy, zejména záplavy, sucha, nemoci a neúrody. Podle místních úřadů země přijímá opatření ke snížení spotřeby energie a omezuje používání látek znečišťujících atmosféru, avšak potřebuje více finančních zdrojů a také nové technologie.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 15. 12. 2006


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist