https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-italska-vlada-chysta-na-pomoc-lidem-a-firmam-s-energiemi-dalsi-opatreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italská vláda chystá na pomoc lidem a firmám s energiemi další opatření

24.3.2023 00:57 | ŘÍM (ČTK)
Eura
Eura
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Italská vláda chystá na pomoc rodinám a firmám s drahými energiemi další opatření. Budou v objemu nejméně pět miliard eur (118 miliard Kč) a kabinet je oznámí příští týden. S odkazem na své zdroje o tom informovala agentura Reuters.
 

Pravicová vláda Giorgie Meloniové v rozpočtu na letošní rok vyčlenila přes 21 miliard eur (497 miliard Kč) na zmírnění dopadů vysokých cen energií na italskou ekonomiku. Ta je třetí největší v eurozóně. Částka je vyhrazena na první čtvrtletí roku.

Řím se ale teď chystá opatření rozšířit a případně také upravit. Udělat to chce dekretem, který by vláda měla schválit 28. března, tvrdí zdroje, které si přály zůstat v anonymitě. Ministerstvo financí chce využít úspory z předchozí pomoci v objemu 21 miliard eur, aby nezhoršilo stav veřejných financí, řekl jeden ze zdrojů.

Itálie loni v listopadu stanovila cíl rozpočtového deficitu na 4,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To je proti roku 2022 o osm procent méně. Ministerstvo by mělo v dubnu aktualizovat prognózu růstu HDP a cíle veřejných financí.

Ceny energií se v Evropě začaly zvyšovat koncem roku 2021, podle části analytiků v reakci na energetickou politiku Evropské unie, která tlačí na rychlý odklon od fosilních paliv bez adekvátního řešení. Další citelný růst cen se dostavil po začátku války na Ukrajině loni v únoru. Firmám a lidem vysoké ceny energií různými způsoby kompenzují i některé další státy EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist