https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-klima-zachrani-ukladani-sklenikovych-plynu-do-hloubky-oceanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Klima zachrání ukládání skleníkových plynů do hloubky oceánů

21.8.2006 10:00 | PRAHA/BOSTON (EcoMonitor)
Klimatické změny je možné zpomalit pomocí pohřbívání skleníkových plynů hluboko v oceánech pod vrstvu sedimentu na dně, kde je možné uložit plyny na tisíce let. Tvrdí to skupina vědců vedená odborníky z Harvardu, píše agentura Reuters.
 

„Vhodné mořské dno kolem východního a západního pobřeží USA je dostatečně rozlehlé, aby zde bylo možné uložit neomezené množství oxidu uhličitého z amerických uhelných elektráren,“ říká Daniel Schrag, ředitel harvardského Centra pro životní prostředí. „Tím by se z uhlí stalo ekologické palivo,“ řekl Schrag agentuře Reuters. Oxid uhličitý, který vzniká při spalování fosilních paliv, je považován za hlavního viníka klimatických změn. Řada vědců je přesvědčena, že kvůli nim se můžeme dočkat častějších záplav, ale i sucha, mohutnějších bouří, dlouhotrvajících veder a vzrůstající hladiny moří.

Schragův harvardský tým a vědci z Massachusettského technologického institutu a Kolumbijské univerzity navrhli postup, jak zachytávat oxid uhličitý z elektráren, plyn zkapalnit a pumpovat ho potrubím dlouhým přes tři kilometry pod mořské dno. Mnoho států i soukromých firem se již delší dobu zabývá tím, jak ukládat oxid uhličitý pod zem nebo do moře, aby splnily podmínky Kjótské dohody o snížení emisí průmyslových zemí. Jenže doposud známé technologie měly umožnit uložení plynu pouze na stovky let. Experimenty navíc ukázaly, že by mohlo docházet k únikům. Podle Schraga by při ukládání pod vrstvu sedimentů na mořském dně, které tvoří písek, bahno a hlína ve vrstvě stovek metrů, měla hloubka kolem 3 000 metrů a velmi nízké teploty garantovat, že plyn zůstane hustší než voda nad ním. „Možné je jedině to, že by plyn unikal dolů do hloubky,“ řekl Schrag agentuře Reuters.

Velmi nízké teploty a vysoký tlak, které v hloubce oceánu jsou, by měly přeměnit oxid uhličitý na pevnou hmotu. Ta by měla být dostatečně stabilní, aby přežila většinu obvyklých zemětřesení, napsali vědci v akademickém magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences. Organizace prohlásila, že je ohledně přínosu tohoto projektu skeptická. Podle jejích představitelů by se k odvrácení klimatických změn měla hledat levnější řešení, jako jsou například obnovitelné zdroje energie. „K této technologii máme námitky. Navíc v tuto chvíli nikde skutečně nefunguje ani se netestuje,“ říká Chris Miller z Greenpeace. „Máme relativně málo času na podstatné snížení znečištění, které vede ke změnám klimatu“.

Podle vědců by náklady na ukládání skleníkových plynů hluboko do moře mohly dosáhnout až na stovky miliard dolarů ročně. Podle zprávy OSN z roku 2005 by ukládání oxidu uhličitého mohlo pokrýt 15-55 % všech snížení emisí skleníkových plynů do roku 2010. Tento způsob ukládání by pravděpodobně přispěl v boji proti změnám klimatu více než obnovitelné zdroje energie i jaderné elektrárny, napsala agentura Reuters.

Podle článku Jasona Szepa Reuters 15. 08. 2006.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist