https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-kvuli-globalnimu-oteplovani-muze-spanelsko-prijit-o-plaze-rikaji-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Kvůli globálnímu oteplování může Španělsko přijít o pláže, říkají vědci

21.2.2005 13:06 | MADRID (EcoMonitor)
Kvůli globálnímu oteplování by mohlo do konce tohoto století Španělsko přijít o mnoho svých známých pláží a teploty v létě by mohly přesahovat 50°C, napsala agentura Reuters s odvoláním na výsledky vědeckého výzkumu.
 

Španělsko je vůči oteplení klimatu zvláště zranitelné kvůli své geografické poloze, a také kvůli ekonomice, dodalo ke zprávě španělské ministerstvo životního prostředí. Již teď je ve Španělsku poušť (jediná v Evropě) a turistický průmysl, závislý především na plážích, tvoří 11 procent národní ekonomiky.

„Za posledních sto let se Španělsko oteplilo o 1,5°C, zatímco průměrná globální teplota se zvýšila o 0,6°C a teplota Evropy o 0,95°C,“ cituje agentura Reuters prohlášení ministerstva. Podle nejhoršího scénáře by v letech 2070 až 2100 letní teploty, které již teď překročily 45° Celsia, stouply ještě až o 7°C. Teploty v zimě by byly vyšší o 4°C. Ve stejném období by mnoho španělských pláží zaplavilo moře, jehož hladina by se zvýšila 10 až 68 cm.

Pršet bude méně, zvýší se však riziko extrémních klimatických jevů, jako jsou povodně, vlny veder a požáry. Baleáry, Kanárské ostrovy a jižní část Iberského poloostrova by mohly koncem století přijít až o pětinu vodních zdrojů. Vyšší teploty rovněž ovlivní přirozené ekosystémy. Ve Španělsku žije mnoho vzácných druhů, například rys, medvěd a řada tažných ptáků.

Vědecká zpráva byla zveřejněna den před tím, než vstoupil v platnost Kjótský protokol. Podle něho by měly rozvinuté země v letech 2008-2010 snížit své emise oxidu uhličitého průměrně o 5,2 procent oproti hodnotám z roku 1990. Španělsko mělo v roce 2002 emise o 40 procent vyšší než v roce 1990.

Podle článku Itziara Reinleina a Emmy Graham-Harrisonové na PlanetArk ze dne 16. 2. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist