https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-nejhorsi-australske-pozary-za-poslednich-20-let-pod-kontrolou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Nejhorší australské požáry za posledních 20 let pod kontrolou

13.1.2005 12:50 | PRAHA/ADELAIDE (EkoList)
Ve středu dostali hasiči pod kontrolu nejničivější požár v Austrálii za posledních 20 let při němž zemřelo devět lidí. S požárem bojovali od pondělí. Informuje o tom agentura Reuters.
 

Rozlehlé části jižní Austrálie jsou stále v ohrožení poté, co požáry vypukly na poloostrově Eyre, přibližně 250 kilometrů západně od jihoaustralského města Adelaide.

Policie našla tělo ženy v malé pobřežní vesničce v North Shields. Osm dalších obětí, včetně dvou dětí, bylo potvrzeno v úterý. Všichni uhořeli ve svých vozech při snaze vyhnout se plamenům, které rozdmýchal silný vítr.

Oheň spálil 100 000 hektarů buše včetně pastvin, uvádí dále agentura Reuters. Došlo ke značným škodám na majetku a předběžné odhady ztrát na dobytku jsou 10 000 kusů.

Požární výstraha zůstává tento týden pro státy Jižní Austrálie, Viktoria a Nový Jižní Wales, tedy nejlidnatější australské státy.

Požáry představují během parného australského léta stálou hrozbu pro vyprahlé části australské buše.

Při požárech v létě roku 2002 a 2003, nazývaných nejhorší Australskou ekologickou katastrofou, bylo zničeno na 3 miliony hektarů buše ve třech státech a zemřeli čtyři lidé.

V roce 1983, zabil oheň během tak zvané "popelavé středy" 76 lidí, uvádí Reuters.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist