https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-nemecko-chce-kupovat-emisni-povolenky-od-mexika-a-brazilie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Německo chce kupovat emisní povolenky od Mexika a Brazílie

9.11.2005 11:42 | PRAHA/FRANKFURT (EcoMonitor)
Německo doufá, že se tento měsíc dohodne s Mexikem a Brazílií na společném snižování emisí skleníkových plynů. Dohoda by měla být podle německé vlády podepsána na konferenci OSN o klimatických změnách v Montrealu.
 

Ředitel berlínské vládní pracovní skupiny pro klimatické změny Franzjosef Schafhausen potvrdil, že Německo již s oběma zeměmi jedná. Cílem má být pomoc německých firmám ve snižování emisí skleníkových plynů tím, že budou nakupovat emisní povolenky v zahraničí. „Podle dohody si můžeme vybrat se seznamu asi třiceti zemí, mezi nimi je i Mexiko a Brazíle, se kterými jsou jednání nejdále a pravděpodobnost dohody podepsané v Montrealu je velmi vysoká,“ dodal Schafhausen. Podle něj je možné, že ještě před dohodou v Montrealu se podaří podobné smlouvy uzavřít i s dalšími partnery. Mezi nimi jsou podle Schafhausenových informací dále Čína, Rusko, Bulharsko, Ukrajina, pobaltské státy a také Česká republika, Polsko a Maďarsko.

Možnost obchodu s emisními povolenkami mezi státy a mechanismus čistého rozvoje jsou dva hlavní nástroje dosažení cílů z Kjótské dohody. Společnosti v průmyslových zemích mohou navýšit limit povoleného znečištění tím, že investují do ekologických projektů v chudých oblastech, kde je to levnější a zároveň snaha o snížení emisí výrazně jednoduší.

Druhý systém, kterým je obchodování s emisními povolenkami, jenž zavedly země Evropské unie, umožňuje firmám rozhodnout se v jakém poměru budou omezovat vlastní emise, nebo nakoupit povolenky někde jinde. Německo, které je největším evropským znečišťovatelem, přijalo v létě letošního roku nezbytnou legislativu, a bude tak v budoucnu konkurovat cizími povolenkami ostatním státům Evropské unie.

Nejméně šedesát procent z objemu emisí, o které musí Evropská unie snížit svoje znečištění, pochází z výroby elektrické energie. Ta se stále vyrábí především z uhlí, jehož spalování je značným příspěvkem klimatickým změnám.

Podle článku agentury Reuters na PlanetArk 09. 11. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist