https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-pocet-lidi-ohrozenych-povodnemi-se-do-roku-2050-zdvojnasobi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Počet lidí ohrožených povodněmi se do roku 2050 zdvojnásobí

14.6.2004 16:32 | PRAHA/BONN (EcoMonitor)
Počet obyvatel planety ohrožovaných záplavami se zdvojnásobí na dvě miliardy do roku 2050. Podle zprávy vypracované odborníky OSN jsou na vině klimatické změny, rozsáhlé kácení lesů, vzrůstající hladina světových oceánů a růst populace v záplavových oblastech.
 

Celá jedna miliarda lidí, tedy šestina světové populace, již dnes čelí dopadům ničivých záplav. Podle vědců z University OSN je většina obětí povodní z nejchudších regionů světa. Universitní odborníci sídlící od roku 1973 v Tokiu, vydali varování v souvislosti s otevřením nového ústavu v německém Bonnu, jehož cílem je studování dopadů změn životního prostředí na bezpečnost lidí. Výsledky výzkumů by měly pomoci vládám na celé zeměkouli lépe překlenout následky přírodních katastrof.

"V polovině století bude svět teplejší a také vlhčí a severní část severní polokoule zažije daleko vyšší počet bouří," říká Janos Bogardi, první ředitel nové instituce ve zprávě publikované na veřejnosti v neděli. Podle ní se zvedne hladina oceánů živená táním ledovců a problémy s extrémně vysokou vodní hladinou budou ohrožovat stále větší území, především malé ostrovy a pobřežní nížiny. Záplavy každoročně připraví o život přibližně 25 000 lidí a spolu s dalšími živelnými pohromami způsobí škody světové ekonomice za 60 miliard dolarů. Většina takto devastovaných regionů se nachází v rozvojových zemích se špatně fungující infrastrukturou a nedostatkem financí.

"V tuto chvíli je nejdůležitější najít cestu, jak se co nejrychleji adaptovat na narůstající nebezpečí záplav. Především vytvořit fungující celosvětový systém, monitorování a předvídání extrémních klimatických jevů," říká Bogardi. "Vyzbrojeni lepšími informacemi, kvalitním systémem včasné výstrahy a vybudovanou infrastrukturou, můžeme lépe plánovat i přijímat strategická rozhodnutí."

Podle textu Reuters 13. 06. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist