https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-pocitacovy-model-predpovida-aktivitu-hurikanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Počítačový model předpovídá aktivitu hurikánů

22.4.2005 08:49 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci vytvořili počítačový model, který umí předpovídat aktivitu hurikánů ve Spojených státech, píše agentura Reuters. Model využívá data o anomáliích v pravidelných atmosférických jevech nad Spojenými státy, východním Pacifikem a severním Atlantikem.
 

Škody způsobené hurikánem Andrew byly nejvyšší v historii USA.
Foto: /National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

„Vyvinuli jsme počítačový model, který umí předpovídat sílu hurikánů,“ řekl agentuře Reuters Mark Saunders (University College London). „Vědci se o něco podobného pokoušeli již dvě desetiletí. Tento model předpovídá sílu, s jakou hurikánová sezóna udeří na Severní Ameriku,“ řekl Saunders, který zjištění prezentoval v časopise Nature. „Model zároveň udává pravděpodobnost škod způsobených hurikány.“

Dlouhodobý průměr pro atlantickou oblast je 9,6 bouří a 5,9 hurikánů včetně 2,3 silných hurikánů. Během loňské sezóny však vzniklo 15 tropických bouří, z nichž 9 se rozvinulo v hurikány. Tropická bouře je taková bouře, při níž rychlost větru dosahuje 39 mil za hodinu. Pokud rychlost větru dosáhne 74 mil za hodinu a více, bouře se klasifikuje jako hurikán.

Saunders a jeho kolega Adam Lea testovali přesnost svého modelu retrospektivním předpovídáním aktivity hurikánů během posledních 50 let. Většinou úspěšně se jim zdařilo předpovědět, ve kterém období byla aktivita hurikánů silnější a kdy slabší. „Nejužitečnější je možnost redukovat finanční rizika a nejistotu, s níž společnosti a vláda čelí nadcházející sezóně hurikánů,“ řekli vědci.

Loňská hurikánová sezóna, která byla jednou z dosud nejničivějších, způsobila škody v řádu miliard dolarů. Američtí vědci předpověděli, že letošní rok bude rovněž bouřlivý.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 21. 4. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist