https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-potraviny-z-ciny-vyvolavaji-obavy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Potraviny z Číny vyvolávají obavy

23.8.2005 10:39 | PRAHA/HONGKONG (EcoMonitor)
Vláda Hongkongu v neděli oznámila, že v některých sladkovodních rybách dovezených z Číny byla objevena chemikálie považovaná za karcinogenní. Informuje o tom agentura Reuters. Hongkong je na Číně potravinově silně závislý, nález tak u místních obyvatel vyvolal nové obavy o zdraví.
 

Úhoř americký. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Eel"
Foto: Uwe Kils/wikipedia.org
Minulý týden hongkongské zdravotní úřady objevily stejnou chemikálii, malachitovou zeleň, v úhořích pocházejících z Číny. Zároveň úřady zesílily kontrolu vepřového masa poté, co se v jihozápadní Číně nakazilo od prasat přes 200 lidí a 40 z nich zemřelo.

Hongkongský ministr zdravotnictví York Chow řekl, že Čína souhlasí s přísnějším testováním ryb prodávaných do Hongkongu. Malachitová zeleň, jež se ukázala jako karcinogenní u krys, je běžně užívána v rybích farmách proti parazitům. Chemikálie je však v mnoha zemích, včetně Číny, zakázána.

Hongkongské zdravotní úřady kontaminované úhoře a produkty z nich zlikvidovaly a od minulého týdne, kdy se chemikálie objevila ve více vzorcích, zesílily četnost náhodných kontrol. Ministr Chow doporučil veřejnosti tuto oblíbenou pochoutku nekonzumovat, vláda však nezakázala úhoře dovážet, napsala agentura Reuters.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 22. 8. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist