https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-pripojit-se-ke-kjotskemu-protokolu-by-bylo-blaznovstvim-rika-australsky-ministr-prumyslu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Připojit se ke Kjótskému protokolu by bylo bláznovstvím, říká australský ministr průmyslu

11.10.2004 10:16 | PRAHA/CANBERRA (EcoMonitor)
Austrálie by musela „být blázen“, aby podepsala Kjótský protokol, protože by to znamenalo zvýšení cen energií a ztrátu pracovních míst v zemi. Řekl to australský ministr průmyslu Ian Macfarlane poté, co se Rusko připojilo ke Kjótské dohodě. Informuje o tom agentura Reuters.
 

Macfarlane řekl, že Kjótská dohoda, která je zamířena na snížení emisí skleníkových plynů, kterým je dávána vina za globální oteplování, nemůže fungovat, protože hlavní znečišťovatelé, jako jsou Spojené státy, Čína a Indonésie, ji nikdy nepodepíší.

„Rusko si s tím na okamžik zahrává, má to však souvislost spíše se snahou o úspěšnost v Evropské hospodářské unii,“ řekl Macfarlane. „Dělá to jen kvůli svým vlastním důvodům, nikoliv proto, aby se připojilo ke snaze redukovat produkci skleníkových plynů. To skutečně odhaluje základní nedostatky Kjótského protokolu.“

Navzdory tomu, že Austrálie dohodu nepodepíše, Macfarlane prohlásil, že jeho země, která vypouští 2,5 procenta celkové světové emise skleníkových plynů, se snaží kjótským předsevzetím dostát.

„Potenciální vzrůst spotřebitelských cen elektřiny v Austrálii a předpokládaný odliv průmyslu do zemí, které se ke Kjótskému protokolu nepřipojily, ukazuje, že podepsat by znamenalo, že jsme se zbláznili,“ řekl Macfarlane. „Dokud tu nebude systém zaručující, že všechny země se musí snažit redukovat emise skleníkových plynů a který nebude jednoduše dovolovat lidem obchodovat se svými hříchy (například prodáváním povolenek na emise), do té doby je Kjótský protokol špatný.“

Australské energetické zásoby jsou hlavním zdrojem národního bohatství. Export energie vydělá ročně 17,5 miliard dolarů a energetický sektor zaměstnává 120 000 lidí. Austrálie je hlavním světovým vývozcem uhlí a pokrývá osm procent světového obchodu se zkapalněným zemním plynem.

Australská vláda konzervativců, která již počtvrté za sebou vyhrála parlamentní volby konané minulý víkend, je pevná v přesvědčení, že dohodu nepodepíše. Hlavní opoziční strana (labouristé) před volbami přislíbila, že se k dohodě připojí, pokud se jí podaří uspět u voličů.

„Riskujeme, že ztratíme národní ikony, naše přírodní poklady. Nejen to jsou důvody, proč následovat mezinárodní vzor a stát se částí Kjótského protokolu, připojit se k úsilí proti globálnímu oteplování. Krok, který učinilo Rusko, pakt přibližuje k tomu, aby byl platný celosvětově,“ řekl australské televizi Mark Lathan, šéf labouristů.

Kjótská dohoda bude závazná v okamžiku, kdy ji ratifikuje 55 procent signatářů, kteří musí celkem produkovat nejméně 55 % z celkového podílu emisí. Dosud ji ratifikovalo 122 národů, které však celkem tvoří pouze 44 % z celkového podílu emisí.

Podle článku Michelle Nicholsové na serveru PlanetArk ze dne 05. 10. 2004


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist