https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-prosty-varovny-system-pred-tsunami-uz-je-k-dispozici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Prostý varovný systém před tsunami už je k dispozici

8.8.2005 13:53 | PRAHA/PERTH (EkoList)
Pokud by se dnes opět valila indickým oceánem obrovská přílivová vlna, s největší pravděpodobností by byla detekována a ohrožené oblasti by byly včas varovány. Prohlásil to ve čtvrtek představitel Mezivládní oceánografické komise UNESCO, která vede Varovný systém před tsunami pro Indický oceán, na mítinku v australském Perthu. Informuje o toma agentura Reuters.
 

Vlak vykolejený vlnou tsunami, Srí Lanka.
Foto: Green Hope
"Ano, přítomnost tsunami v současnosti umíme potvrdit," říká Patricio Bernal, výkonný tajemník Mezivládní oceánografické komise (IOC) Organizace spojených národů pro vzdělávání, kulturu a vědu (UNESCO). Problém je, že systém neumí určit, jestli se tsunami projeví spíše jen jako drobné vlnky na slunečných plážích u Indického oceánu, anebo se změní v zrádné vlny, srovnávající se zemí města a vesnice.

Tichomořská varovná centra v Tokiu a Honolulu mají v současnosti síť odborníků, které mohou národy žijící u Indického oceánu kontaktovat, pokud seizmografická data indikují zemětřesení, schopné způsobit vlnu tsunami.

Řada přílivových měřidel, která IOC udržuje severozápadně od Sumatry, Diego Garcíi a pobřeží Mauricia, je schopna detekovat vlnu tsunami. Národy indického oceánu stanovují mechanismy pro výměnu dat a varování.

Co však systém neumí, je minimalizovat falešné poplachy, které přicházejí s každým měřitelným zemětřesením na mořském dně, které nezpůsobí velkou tsunami, dokonce ani poškození na souši. Tento problém je stěžejní, protože pohotovostní koordinátoři musí vědět, kdy vyhlásit poplach, který spustí do pohybu masivní evakuační plány.

"Ano, je to nedostatečné," řekl Patricio Bernal agentuře Reuters na prvním mítinku Systému pro varování a zmírnění tsunami v Indickém oceánu v západoaustralském Perthu. "Ale alespoň můžeme tsunami potvrdit, to jsme nebyli schopni ještě koncem března," doplňuje. Když o Vánocích udeřila obrovská vlna, jež zabila 232 tisíc lidí a více než milion připravila o domov, nebyly v této oblasti žádné varovné systémy.

Kromě toho, dražší systém, připravený pro sestavení příští rok v červenci, bude zahrnovat tlakové měřiče na mořském dně, které budou přesnější, a mnohem rychleji detekují přibližování a směr velké tsunami.

Pět zemí ve zmíněné oblasti - Thajsko, Malajsie, Indonésie, Austrálie a Malajsie - nabídlo soutěžní návrhy umístění regionálního varovného centra na svém území. Bernal řekl, že na mítinku v Perthu nebude přijato rozhodnutí o tomto politicky citlivém tématu, a neviděl žádný problém ani v tom, pokud by těchto center bylo více.

"Je to jako v armádě," řekl jeden diplomat na konferenci. "Budujete nadbytečné zálohy. Skončíme s několika uzly, ale důležité je, aby spolu komunikovaly." Na mítinku v Perthu se mělo určit, jak budou varování standardizována a vyhlašována, jak budou sbírána a vyměňována seismická data a jakou technologií budou přenášena.

S varovnými systémy, které se nyní uvádí do provozu ve Středomoří a Karibiku, by se Indický oceán mohl stát globálním modelem.

Podle zprávy Billa Taranta ze servisu zpráv o životní prostředí Reuters.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist