https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-rozsahle-lesni-pozary-napomahaji-globalnimu-oteplovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Rozsáhlé lesní požáry napomáhají globálnímu oteplování

7.3.2005 10:58 | PRAHA/OSLO (EcoMonitor)
Efektivní zvládání lesních požárů by mohlo získat zásadní důležitost v boji proti globálnímu oteplování. Při lesních požárech se uvolňuje ohromné množství skleníkových plynů, napsala s odvoláním na organizaci Canadian Forest Service agentura Reuters.
 

Lesy mají v debatě o globálním oteplování divokou kartu, řekl Brian Stocks, odborník na lesní požáry při vládní organizaci Canadian Forest Service. Mnoho požárů vznikne po úderu blesku v odlehlých oblastech. Zvyšuje se však počet případů, kdy požár způsobí tábořící turista povalením vařiče nebo žhář. Brian Stocks dále agentuře Reuters řekl, že škody způsobené lesními požáry by mohly být zmírněny pečlivější výsadbou lesů, zlepšením vyhledávání lokálních požárů, rychlejšími zásahy hasičů a také pomocí osvěty.

Při několikaměsíčních požárech, ke kterým došlo v Indonésii na konci devadesátých let, vznikla mračna, jež snížila intenzitu slunečního svitu. Zároveň se tehdy uvolnilo odhadem 2,6 miliard tun skleníkových plynů, což znamenalo zhruba 40 procent globálního ročního úhrnu emisí z průmyslu. Stromy při růstu absorbují oxid uhličitý. K jeho zpětnému uvolnění dochází při hoření či tlení dřeva. Oxid uhličitý vzniká také spalováním fosilních paliv automobily nebo v elektrárnách a továrnách. Všeobecně se má za to, že způsobuje globální oteplování.

„Každý by se měl snažit co nejvíce snížit spotřebu energie,“ oznámil v prohlášení organizace Canadian Forestry Association její prezident, Barry Waito. Zároveň však doporučil zvýšit odpovědnost role lesního hospodářství. V Kanadě, kde je zhruba 10 procent všech lesů na světě, se v osmdesátých a devadesátých letech oproti sedmdesátým rozloha ploch poškozených ohněm zdvojnásobila. Šedesát procent z 8 500 lesních požárů, ke kterým dojde ročně v Kanadě, způsobí lidé. Deštné lesy, jako jsou například v Amazonii, jsou vůči požárům odolnější, protože jsou vlhčí. Při lesních požárech se v Kanadě každoročně uvolní 150 milionů tun oxidu uhličitého, ve srovnání s tím kanadský průmysl v roce 2002 vypustil do ovzduší celkem 730 milionů tun tohoto skleníkového plynu.

Podle článku Alistera Doyla na PlanetArk ze dne 4. 3. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist