https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-rusove-chteji-stavet-plovouci-jaderne-elektrarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Rusové chtějí stavět plovoucí jaderné elektrárny

23.4.2007 09:27 | PRAHA/MOSKVA (EcoMonitor)
Rusko oznámilo, že buduje první plovoucí jadernou elektrárnu na světě. Podle oficiálních míst najdou tyto elektrárny uplatnění v oblastech Indického oceánu a Arktidy. Protijaderní aktivisté označili nápad za nejnebezpečnější plán desetiletí, napsala agentura Reuters.
 

jaderná ponorka
Práce na první plovoucí jaderné elektrárně byly zahájeny na tajné ponorková základně v Bílém moři. Ruská jaderná ponorka řady Oskar
Foto: Department of Defense /wikipedia.org

První plovoucí reaktor by měl být hotov do roku 2010 a později by mělo být vyrobeno dalších šest kusů. Podle Ruska by elektrárny měly být bezpečným způsobem, jak nabídnout dostatek energie odlehlým místům a oblastem, kde je energie nedostatek. Zákazníky vidí Rusové především v Asii, Africe a Latinské Americe. Tajná ponorková stanice v Bílém moři hostila minulý týden vicepremiéra Sergeje Ivanova, který se tam zúčastnil zahájení prací na první plovoucí jaderné elektrárně. „Mnoho zemí se již ptá, kdy bude možné tyto elektrárny zakoupit,“ citoval Ivanova ruský energetický koncern Rosenergoatom, který se finančně podílí na výstavbě plovoucích reaktorů.

„Tohle je ten nejnebezpečnější projekt, jaký představil jaderný sektor za celé poslední desetiletí,“ řekl agentuře Reuters Ivan Blokov z ruské pobočky Greenpeace. „Je to děsivé, protože se v podstatě jedná o plovoucí atomovou bombu,“ prohlásil Blokov. Prezident Vladimir Putin v loňském roce schválil největší rozvoj jaderné energetiky od nehody v Černobylu. V jaderné energii totiž Putin v současnosti vidí velkou možnost zvyšování mezinárodního vlivu Ruska. Námořní flotila také minulý týden představila novou jadernou ponorku, první od doby pádu Sovětského svazu. Ta bude sloužit v rámci Severomořské flotily, jejíž základna je v Severomorsku v Murmanské oblasti.

Plovoucí jaderná elektrárna za devět miliard rublů bude mít dva reaktory, které budou využívat uran obohacený na maximálně 20 %. Celková kapacita bude 70 megawatt a elektrárna bude také schopna zbavovat mořskou vodu soli. Podle odborníků jsou jaderné reaktory používané jako pohon na ledoborcích dostatečně odolné, aby vydržely zemětřesení. Podle nich zůstaly reaktory na palubě ponorky Kursk nedotčené i navzdory výbuchu, kvůli kterému se plavidlo v srpnu roku 2000 potopilo.

„Reaktor na Kursku byl podroben velmi pečlivému a důkladnému zkoumání a podle expertů by mohl být okamžitě znovu nastartován,“ prohlásil pro agenturu ITAR-TASS předseda ruské jaderné agentury Rosatom Sergej Kirijenko. První plovoucí atomová elektrárna má nést jméno akademika Lomonosova. Podle ruských průmyslníků má mezi budoucími kupci být například dodavatel zemního plynu Gazprom, severní region Čukotka či nejrůznější země od Namibie až po Indonésii, napsala agentura Reuters.

Podle článku Guye Faulconbridge agentury Reuters zveřejněném na serveru PlanetArk dne 20. 4. 2007
reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist