https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-rybolov-na-sri-lance-splachla-voda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Rybolov na Srí Lance spláchla voda

25.1.2005 11:32 | PRAHA/HIKKADUWA (EkoList)
Rybáři ze Srí Lanky Suddaovi Aiyyaovi začal letošní rok smutně. Obrovské vlny spláchly 26. prosince vesničku, ve které žil, a dvě z jeho tří drahých rybářských lodí jsou už neopravitelné. Z patnácti set rybářských lodí jich na celém ostrově zbylo asi dvěstě.
 

"Lodě, které byly ten den na moři, byly ušetřeny. Jakékoliv jiné lodě kotvící v přístavu byly zničeny nebo poškozeny," říká Aiyya, zatímco odplouvá od pobřeží nedaleko jižní rybářské vísky u města Hikkaduwa. "Lodě nejsou pojištěné, doufáme, že vláda nás odškodní. Teď je ale celý rybolovný průmysl kaput," dodává.

Dosud Srí Lanka produkovala asi 300 000 tun ryb ročně a přispívala tak dvěma až třemi procenty do hrubého domácího produktu země. Odvětví vydělávalo asi sto milionů dolarů ročně vývozem garnátů, humrů, tuňáků a žraločích ploutví, nejvíce do Japonska, Evropské unie a Spojených Států.

Vláda říká, že rybolovu, který zde živí více než milion lidí, potrvá nejméně sedm měsíců, než se vzpamatuje z ran způsobených tsunami. V Kolombu se obchodníci s rybami obávají závratného poklesu poptávky po rybách. "Vydělávali jsme asi 60 000 rupií (17 000 Kč) denně, ale to je pryč, a zásoby v chladírnách docházejí," říká Imitiaz, pracující jako obchodník s rybami přes 25 let.

Další obchodníci v Kolombu se obávají poklesu prodeje proto, že není vyloučeno, že ryby a korýši se živily lidskými těly spláchnutými do moře. Tamilští tygři na severovýchodě ostrova z toho důvodu zakázali rybolov.

Srílanská vláda se snaží rozptýlit obavy veřejnosti a povzbudit je k návratu k základní stravě ostrova. "Všichni tito lidé jsou paranoidní - je to davová psychóza. Většina ryb se neživila tlejícími těly. Mohu vám zaručit, že je zde naprosto bezpečné jíst ryby," říká náměstek ministra rybolovu Nandasena Bambarawanage.

Strach z otrávených ryb je ale velmi rozšířený: "Nebudu jíst ryby, protože ryby se určitě živí těly, co ještě jsou v moři. Nebudu ryby jíst aspoň rok," říká Hendra, dělník ve farmaceutické firmě v indonéském Acehu. Prodej ryb klesl i jižní Indii.

Většina rybářů nevyjíždí na moře. Buď jsou ještě šokováni ze strašné zkázy nebo mají zničené lodě. Někteří se také zdráhají opravit své lodě, protože se domnívají, že pak nedostanou od vlády odškodnění.

Rybář Sudda Aiyya z Hikkaduwy manévruje svou jedinou zbylou lodí do přístavu mezi částmi motorů a troskami lodí: "Náš život byl už takhle dost těžký. Proč je k nám moře tak zlé, k lidem, kteří ho uctívali jako boha?" ptá se smutně.

Podle Arjuny Wickramasingheové z Reuters News Service.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist