https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-spanelsko-mozna-neodstavi-reaktory-jak-planovalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Španělsko možná neodstaví reaktory, jak plánovalo

2.6.2006 09:56 | MADRID (EcoMonitor)
Španělská socialistická vláda nestanoví termín odstavení jaderných reaktorů. Dokonce možná prodlouží jejich provoz, dokud nebude dost energie z obnovitelných zdrojů, které by reaktory nahradily, napsala agentura Reuters.
 

Socialisté slíbili nahradit jadernou energii obnovitelnými zdroji a nyní jsou pod tlakem levicových politiků a ekologických organizací, kteří chtějí vědět, kdy budou reaktory vyřazeny z provozu. Vláda však nyní naznačila, že jaderné elektrárny, které vyrábějí pětinu španělské energie, by mohly sloužit déle. "Nevypracovali jsme kalendář pro jejich uzavírání, protože se musíme rozhodnout, zda si ho vůbec můžeme dovolit," řekla podle Reuters Soraya Rodriguezová z ministerstva životního prostředí. "V současné době si ale vláda odstavení reaktorů dovolit nemůže, protože nemáme dostatek obnovitelných zdrojů."

Stoupající ceny ropy a nutnost snížit emise oxidu uhličitého znovu v několika zemích otevřely debatu o jaderné energii, píše Reuters. Politika socialistické strany se nezměnila, řekla Rodriguezová. Rozhodnutí o uzavírání jaderných elektráren však podle ní padne až před všeobecnými volbami, které se ve Španělsku budou konat v březnu 2008.

Jednu menší jadernou elektrárnu, kterou provázely technické potíže, Španělsko zavřelo letos v dubnu. Druhé nejstarší, rovněž relativně malé elektrárně letos začne dvouleté revizní období, které má určit, zda bude moci být v provozu i po roce 2009, kdy jí končí povolení. Sedm velkých reaktorů, z nichž každý má kapacitu 1 000 MW, bylo spuštěno mezi léty 1983 a 1988. Většina z nich má povolení k provozu minimálně do roku 2010, píše Reuters.

Podle článku Julie Hayleyové z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 1. 6. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist