https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-svetova-banka-chce-bojovat-proti-smogu-v-latinske-americe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Světová banka chce bojovat proti smogu v Latinské Americe

19.7.2006 01:33 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Světová banka založila Institut pro čistý vzduch, který by měl pomáhat v boji se smogem v latinskoamerické oblasti, kde znečištění způsobené silniční dopravou zabije každoročně tisíce lidí, informuje agentura Reuters.
 

Doprava v Mexico City
Doprava v Mexico City
Foto: Hugo Charvát/EkoList
Nová instituce má za úkol ve spolupráci s městy, soukromým sektorem a nevládními organizacemi zlepšovat kvalitu vzduchu a bojovat s klimatickými změnami. Světová banka Institut pro čistý vzduch podpoří investicemi a půjčkami pro městskou dopravu, energetiku a životní prostředí, píše Reuters.

Největší znečištění ovzduší v latinskoamerických městech způsobuje silniční doprava. Jen v samotném Santiagu, hlavním městě Chile, ročně předčasně umírá kvůli špinavému vzduchu okolo 4000 lidí. V Latinské Americe je 133 měst s více než 500 tisíci obyvateli. Je to nejvíce urbanizovaný region v rozvojovém světě. Ve městech žijí více než tři čtvrtiny tamní populace a očekává se, že do roku 2030 to bude 89 procent lidí.

Nově založený Institut pro čistý vzduch má podporovat iniciativy Světové banky a pokračovat v těch, které již byly zahájeny dříve, píše agentura Reuters. "Institut bude sloužit jako důležitý most mezi městy, vládami a technologickými firmami," řekl jeho ředitel Mario Molina.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 17. 7. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist