https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-svetova-banka-malo-podporuje-cistou-energii-tvrdi-friends-of-the-earth
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Světová banka málo podporuje čistou energii, tvrdí Friends of the Earth

2.11.2005 08:03 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Světová banka je pozadu za celosvětovými snahami prosazovat čistou energii, přestože by měla stát v jejich čele, a jen zřídka bere při projektech v rozvojových zemích v úvahu strategie vývoje klimatických změn. V pondělí to prohlásila organizace Friends of the Earth, jež doporučila Světové bance přehodnotit postoje k prosazování čisté energie, zejména co se týče obrovského nárůstu spotřeby energie v rozvojových zemích, napsala agentura Reuters.
 

Ve zprávě se píše: "Prostudováním veřejně přístupných dokumentů bylo zjištěno, že Světová banka nezvládá adekvátně financovat a vytvářet politiku posunující vývoj směrem k čisté energii a nezvládá ani dostát svým vlastním závazkům." Zpráva byla vydána v předvečer zasedání skupiny G8 v Londýně, které je věnováno diskuzi o klimatických změnách a čisté energii. V červenci skupina G8 Světovou banku požádala, aby vytvořila nový pracovní rámec pro změny klimatu, který by přetrval i za rok 2012, kdy vyprší Kjótský protokol.

Friends of the Earth oznámili, že podle jejich výpočtů Světová banka financovala v roce 2005 čistou energii celkem 223 miliony dolarů, což znamená sedmiprocentní nárůst oproti předchozímu roku. Loni si však banka stanovila cíl zvýšit v následujících pěti letech každoročně financování čisté energie o 20 procent, píše Reuters.

Organizace Světové bance doporučila, aby našla způsoby, jak poskytovat rozvojovým zemím finance na technologie pro výrobu čisté energie, například prostřednictvím grantů a úvěrů. Zároveň žádala, aby banka podporovala technologie pro obnovitelné zdroje energie, jako je vítr a sluneční záření, na rozdíl od podpory projektů škodlivých životnímu prostředí, tedy hydroelektráren a spalování uhlí a ropy.

"Banka se seriózně nezabývá zmírněním dopadu klimatických změn způsobených jejími minulými projekty. Přestože již vládní představitelé světa přiznali, že klimatické změny jsou kritickým problémem zejména pro rozvojové země, také relativně málo podporuje čisté zdroje energie," reprodukuje agentura Reuters zprávu Friends of the Earth.

Jako odpověď Světová banka vydala soupis svých půjček určených na technologie pro obnovitelné zdroje energie. Oznámila také, že financování projektů čisté energie a energeticky úsporných projektů vzrostlo v roce 2005 o 299 milionů dolarů. Tím byl překročen cíl 251 milionů dolarů, který byl vytyčen na setkání v Bonnu v červnu 2004. Dále banka prohlásila, že v roce 2005 oproti předchozímu roku zdvojnásobila přijaté finanční závazky na obnovitelné zdroje energie a energeticky úsporné projekty - z 399 milionů na 748 milionů dolarů.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 1. 11. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist