https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-svetu-hrozi-nedostatek-jidla-kvuli-zmenam-klimatu-a-biopalivum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Světu hrozí nedostatek jídla kvůli změnám klimatu a biopalivům

5.12.2007 08:20 | PRAHA/PEKING (Ecomonitor)
Svět spotřebovává více jídla, než je schopen vypěstovat. Ceny potravin mohou v následujících letech výrazně stoupat také kvůli mohutnějšímu pěstování biopaliv a změnám klimatu. Podle studie Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky (IFPRI) tím svět riskuje budoucí sociální nepokoje, napsala agentura Reuters.
 

Pěstování plodin na biopaliva by mohlo do roku 2020 vyhnat cenu kukuřice až o dvě třetiny a cenu řepky olejky až o polovinu. Dotace na průmyslovou výrobu prý ve skutečnosti jen zavedou daň pro chudé, tvrdí studie Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky. Celosvětové zásoby obilovin, klíčový nástroj na zmírnění hladu v nejchudších oblastech, od osmdesátých let trvale klesají kvůli menšímu počtu vypěstovaných obilovin i kvůli horšímu počasí, tvrdí Joachim von Braun, ředitel IFPRI.

„Svět v současnosti spotřebovává více potravin, než vypěstuje. V posledních pěti šesti letech je to vidět na snižování zásob obilovin,“ prohlásil von Braun na konferenci v Pekingu. Podle něj se velmi brzy sýpky vyprázdní úplně a dodal, že například Mexiko již zažilo sociální bouře kvůli prudkému růstu cen potravin. Konferenci do čínského Pekingu svolala Poradní skupina pro mezinárodní zemědělský výzkum (CGIAR).

„Doba, kdy ceny potravin klesaly, je zřejmě pryč,“ říká von Braun, vedoucí autor studie „Světová situace v potravinářství“. „Narůstající poptávka po potravinách, krmivech a palivech vedla v poslední době k drastickému růstu cen a negativní vliv na pěstování potravin budou mít také změny klimatu,“ prohlásil von Braun. Zájem investorů o zemědělské komodity roste díky vzestupu cen plodin a ceny zemědělských plodin rostou spolu s cenami energií, píše agentura Reuters. Ceny ropy kolem 90 dolarů za barel jsou špatnou zprávou pro chudé obyvatele planety, kterých se již teď dotýká „poměrně dramatické“ trojnásobné zdražení pšenice a téměř dvojnásobné zdražení rýže od roku 2000.

Klimatické změny mohou snížit celosvětový příjem ze zemědělství o 16 %, a to navzdory pozitivním dopadům oteplování, díky kterým bude možné pěstovat některé plodiny i v oblastech dříve příliš chladných, a navzdory rychlejšímu růstu rostlin způsobenému zvýšenou koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře. „Kvůli častějšímu nebezpečí záplav a sucha hrozí pokles zemědělských výnosů,“ říká studie. Nejhůře bude změnami počasí zasažena zřejmě Afrika. „Když vezmeme v úvahu efekt klimatických změn, počet podvyživených se v subsaharské Africe může mezi lety 1990 – 2080 ztrojnásobit,“ tvrdí zpráva IFPRI.

Problém pro výživu nejchudších obyvatel představuje podle IFPRI také pěstování biopaliv. Podle současného zájmu o biopaliva a podle možností zemí, které mají vysoký potenciál k jejich pěstování, mohou ceny vzrůst až o 72 % u kukuřice a 44 % u řepky olejky. I když se začnou využívat biopaliva druhé generace, která jsou schopná zpracovat celulózu ze dřeva nebo slámy, boj o zdroje vody pro zemědělství bude zřejmě pokračovat.

Podle článku Emmy Graham-Harrisonové a Bena Blancharda z agentury Reuters ze dne 4. 12. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist