https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-tisice-lidi-protestuji-v-pakistanu-proti-prehrade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Tisíce lidí protestují v Pákistánu proti přehradě

2.1.2006 13:00 | JEHANGIRA (EcoMonitor)
Tisíce lidí se minulý týden na severozápadě Pákistánu shromáždily k protestům proti plánu na výstavbu přehrady, o které prezident Parvíz Mušaraf tvrdí, že je nezbytná pro prosperitu země, napsala agentura Reuters.
 

Protestující z řad hlavních opozičních stran a nacionalistických skupin skandovali slogany proti Mušarafovi a jeho záměrům na výstavbu přehrady Kalabagh v Severozápadní pohraniční provincii, jež sousedí s Afghánistánem, informuje Reuters. "Není to pouze otázka našich práv, je to otázka našeho přežití," řečnil před zástupy lidí paštunský lídr Asfandeyar Wali. "Pákistán a přehrada Kalabagh - to nejde dohromady."

Vláda tvrdí, že přehrada na řece Indus pomůže farmářům, bude vyrábět elektřinu a bránit záplavám. Odpůrci ale naopak říkají, že mnoha zemědělským komunitám odebere vodu, zatopí rozsáhlé oblasti, vyžene tisíce lidí a v případě protržení způsobí katastrofu. Voda je v suchém Pákistánu předmětem vážných sporů a všechny vlády se snažily přehradu naplánovat. První projekt vznikl již v roce 1953.

Prezident Mušaraf na tiskové konferenci svůj záměr hájil: "Je nezbytné stavět přehrady. Stavba je v národním zájmu, protože za 25 let bude Pákistán čelit vážnému problému s nedostatkem vody." Mušaraf v poslední době vystupňoval své úsilí přehradu prosadit: objížděl zemi, představoval projekt a sháněl podporu od všech politických stran, píše Reuters. Na tiskové konferenci oznámil, že rozhodnutí o zahájení výstavby padne ještě před nejbližšími prezidentskými volbami v roce 2007, a to i kdyby byla opozice proti. "I když se nedohodneme, přehradu nechám postavit. Bude nutné učinit i tvrdá rozhodnutí."

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 30. 12. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist