https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-usa-chce-obchodovat-s-emisemi-v-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: USA chce obchodovat s emisemi v Evropě

6.4.2006 10:57 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Dobrovolná burza povolenek na emise skleníkových plynů, která funguje v Chicagu, tento týden oznámila, že se snaží uzavřít dohodu s Evropskou unií. Ta by měla umožnit členům americké burzy účastnit se Evropského systému obchodování s emisemi skleníkových plynů (ETS).
 

Jestliže se obchodní dohoda uskuteční, bude poprvé možné, aby velcí znečišťovatelé z USA obchodovali se zeměmi ETS, které jako první použily ekonomické nástroje s cílem snížit emise skleníkových plynů. Nadnárodní společnosti a některé vlády jednotlivých států USA velmi tlačily na vznik společného trhu mezi Evropou a Spojenými státy. Obchodní vztahy by totiž mohly přinést více peněz a mohly by také stanovit jasná pravidla pro některá finančně obzvláště náročná odvětví průmyslu, jako je například výroba elektřiny nebo zpracování ropy.

Průmyslové podniky v zemích Evropské unie nakupují a prodávají povolenky na vypouštění škodlivých emisí více než rok. Systém obchodování by měl pomoci splnit členským státům EU jejich cíle v rámci Kjótské dohody. Ta nařizuje snížit mezi lety 2008 – 2012 emise skleníkových plynů o 5 % úrovně roku 1990. USA, které jsou největším producentem skleníkových plynů, tuto dohodu odmítly.

Přesto však fungují dobrovolné trhy, jako je právě Chicagská klimatická burza (CCX). Ta sama sebe označuje za jediný systém, který chce snižovat emise a obchodovat s povolenkami v celé Severní Americe. Chicagská burza má pomáhat americkým podnikům v přípravě na dobu, kdy v USA začnou platit pevně stanovené limity na vypouštění škodlivin. Členové burzy se dobrovolně zavazují, že sníží emise svých provozů o přesně stanovenou úroveň a do jasně stanoveného data. Když se jim podaří snížit emise skleníkových plynů o větší objem, než zněl závazek, mohou s těmito přebytky ve formě povolenek obchodovat na burze, případně je hromadit na svém účtu.

Podle článku agentury Reuters 04. 04. 2006


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist