https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-v-lonskem-roce-opet-vzrostly-koncentrace-sklenikovych-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: V loňském roce opět vzrostly koncentrace skleníkových plynů

4.5.2006 09:45 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Koncentrace skleníkových plynů v atmosféře v roce 2005 nadále rostly, oznámil v pondělí americký Národní úřad pro oceán a atmosféru. V ovzduší se zvýšilo množství oxidu uhličitého i oxidu dusného. Ustálila se však koncentrace metanu a koncentrace freonů dokonce klesla. Informuje o tom agentura Reuters.
 

Množství skleníkových plynů v atmosféře stouplo v loňském roce o 1,25 procenta, napsala agentura. Roční index skleníkových plynů (Annual Greenhouse Gas Index), který přepočítává koncentraci k základní úrovni v roce 1990, je nyní 1,215. Tento rok byl zvolen za základní úroveň pro závazky na omezení emisí skleníkových plynů při ustanovení mezinárodního Kjótského protokolu.

Globální průměrné koncentrace oxidu uhličitého vzrostly z 376,8 ppm (parts per million) v roce 2004 na 378,9 ppm v roce 2005. V době před rozvojem průmyslu to bylo zhruba 278 ppm. Celosvětová síť stanic měřících skleníkové plyny funguje od roku 1979. První roční index skleníkových plynů byl vydán loni.

Loňský nárůst o 1,25 % byl oproti předchozím letům relativně malý, píše Reuters. Největší růst byl zatím zaznamenán mezi roky 1987 a 1988, kdy koncentrace povyskočily o 2,8 procenta. Nejmenší rozdíl činil 0,81 % a byl naměřen mezi roky 1992 a 1993.

Koncentrace skleníkových plynů kolísají přirozeně, ale na jejich růstu se značnou měrou podílejí lidé. Vláda amerického prezidenta Bushe byla nejprve ke globálnímu oteplování skeptická. Nyní však existenci klimatických změn, které jsou provázány se silnějšími hurikány, suchými obdobími, vlnami veder a tajícími ledovci, připouští.

Podle článku Deborah Zabarenkové z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 3. 5. 2006


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist