https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-v-pekingu-se-zhorsilo-znecisteni-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: V Pekingu se zhoršilo znečištění ovzduší

28.5.2008 09:46 | PRAHA/PEKING (Ecomonitor)
V čínském hlavním městě byl podle agentury Reuters v úterý zaznamenán obrovský nárůst znečištění ovzduší. Pouhé dva měsíce před zahájením XXIX. letních olympijských her bylo ve městě vydáno doporučení, které nabádá obyvatele s respiračními onemocněními, aby v zájmu svého zdraví neopouštěli své domovy.
 

Peking.
Peking. Podmínky zveřejnění této fotografie upravuje licence Creative Commons Attribution 2.5.
Foto: Shizhao/Wikimedia Commons

Ke zhoršení kvality ovzduší došlo v důsledku písečné bouře, která se přehnala nad Mongolskem. Pekingský úřad pro ochranu životního prostředí označil stav ovzduší za silně znečištěný. Zároveň vydal doporučení, v němž radí lidem citlivě reagujícím na znečištění ovzduší, aby se vyvarovali činností mimo budovy.

Tento krizový stav byl přitom vyhlášen pouhé dva měsíce před zahájením olympiády, o které se často hovoří právě v souvislosti s kvalitou čínského životního prostředí. Znečištění ovzduší znepokojuje především atlety. Obavu o své zdraví vyjádřil například dvojnásobný olympijský šampion v maratonu Haile Gebrselassie, který je astmatik.

Peking se snaží omezovat vypouštění škodlivin do ovzduší. Proto požaduje po průmyslových závodech v okolí, aby před olympijskými hrami pozastavily či omezily výrobu. Kromě toho se meteorologové také intenzivně zabývají předpověďmi. Počasí totiž může úsilí o dosažení čistšího ovzduší během konání olympiády významně ovlivnit.

Mezinárodní olympijský výbor (IOC) uvedl, že některé z olympijských disciplín mohou být v důsledku znečištění ovzduší přesunuty jinam.

Podle článku Nicka Mulvenneye a Gua Shipenga uveřejněného dne 27. května 2008 na serveru Canada.com.



reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist