https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-vetsina-druhu-divokych-zvirat-v-portugalsku-je-ohrozena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Většina druhů divokých zvířat v Portugalsku je ohrožená

21.4.2006 09:22 | PRAHA/LISABON (EcoMonitor)
V Portugalsku je více než polovina druhů živočichů nějakým způsobem ohrožena, a to většinou kvůli lidským činnostem. S odkazem na vládní studii zveřejněnou minulý týden o tom informuje agentura Reuters.
 

Výzkum 551 druhů obratlovců zjistil, že pouze 46 procent z nich je mimo nebezpečí, píše se ve zprávě portugalského Institutu ochrany přírody. "Hlavními důvody ohrožení jsou zejména destrukce, degradace a fragmentace jejich přirozeného prostředí způsobené lidskou činností," uvádí zpráva.

Mezi zvířata, která jsou považována za kriticky ohrožená, patří rys pardálový, horská koza, tuleň středomořský, sup hnědý a sladkovodní ryba saramuga. Nejhůře jsou vůbec postiženy ryby. Studie zjistila, že šedesát devět procent sladkovodních a migrujících ryb je ohroženo, případně je na pokraji ohrožení, píše agentura Reuters.

Zvířatům škodí zejména lesní požáry, přehrady, lesní plantáže pro celulózu a papírenský průmysl, opouštění zemědělské půdy a vysoušení mokřadů. Vědci nyní aktualizovali data z devadesátých let minulého století. Výzkum pokryl Portugalsko, Azorské ostrovy a Madeiru.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 20. 4. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist