https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-vylety-za-velrybami-prinesou-vice-penez-nez-jejich-lov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Výlety za velrybami přinesou více peněz než jejich lov

8.7.2004 10:42 | PRAHA/JANOV (EcoMonitor)
Pozorování velryb v pobřežních vodách v okolí Janova může být pro turisty a milovníky přírody životním zážitkem. Také se může stát novou cestou pro obyvatele, kteří byli zvyklí lovit kytovce pro obživu, říkají ochránci životního prostředí, kteří prosazují myšlenku největšího chráněného území velryb ve Středozemním moři.
 

"Když jsem uviděl moji první velrybu někdy před deseti lety, úplně se mi změnil život," říká Paolo Guglielmi, ředitel mořského oddělení Programu pro Středomoří Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Jeho slova potvrzují desítky lidí vydávajících se na plavby, aby na pár vteřin zahlédly tmavá záda velryby před tím, než se opět ponoří pod hladinu. Dechberoucí zvířata dorůstají délky přes dvacet metrů a váhy kolem sta tun. Velryby spolu s dalšími kytovci byly ve Středozemním moři doma po tisíce let a daly jména mnoha místům italské riviéry. Moderní způsob rybolovu, námořní doprava a znečištění vod zahnalo mořské savce daleko od pobřeží a některé druhy na pokraj vyhynutí. "Pro nás je zásadní chránit velryby, protože jako predátoři stojí na vrcholu potravního řetězce v oceánech," říká Paolo Guglielmi. "Když budeme chránit velryby a delfíny, ochráníme tím i jejich životní prostředí."

Lov velryb je zakázán od roku 1986, kdy vznikla Mezinárodní velrybářská komise (IWC). Přesto i nadále Japonsko, Norsko a Island velryby loví. Podle nich se některé druhy již stačily dostatečně obnovit, například plejtvák malý. Norsko tvrdí, že velryby devastují stavy ryb, Japonsko odůvodňuje lov kytovců vědeckým účelem. Podle ochránců životního prostředí přišlo o život od počátku platnosti moratoria na 20 000 velryb. Jen v tomto roce jich bude další tisícovka. Menší mořští kytovci se stávají kořistí většinou nelegálního lovu.

Výlety za pozorováním velryb jsou velmi populární v USA, Austrálii a na Novém Zélandě. Kromě vzdělávání lidí mohou být alternativou k obživě místních obyvatel, která přinese peníze do vesnic, které dosud žily z lovu kytovců. "Živá velryba je mnohem cennější než velryba mrtvá," říká Guglielmi. "Tradice pozorování velryb u nás teprve začíná. Jedna turistická loď uveze 200 lidí, což znamená 300 000 dolarů v letní sezóně. Turistické cesty, které by zvýšily provoz v pobřežních vodách, by musely být organizovány přesně podle pravidel, které by minimalizovaly rušení zvířat. Studie severozápadního pobřeží Spojených států ukazuje, že od roku 1990 počet turistických lodi vzrostl pětinásobně, zatímco velrybářských ubylo.

V roce 1999, po desetiletí dohadů a lobování ochránců přírody, Itálie, Francie a Monako podepsaly dohodu o chráněném velrybím území v oblasti italské a francouzské riviéry. Plocha 84 tisíc kilometrů čtverečních v pásu téměř dvou tisíc kilometrů od pobřeží se stane největší chráněnou oblastí ve Středozemním moři a první, která zahrnuje mezinárodní vody. Během léta připlouvá kvůli potravě 3500 kusů velryb, které se zde zdržují až do zimních měsíců.

Podle článku Světlany Kovaljové Reuters 06. 07. 2004


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist