https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-zeleni-obvinuji-biotechnicky-prumysl-ze-zkresleni-informaci-o-gm-potravinach?ids%5Bx7a2e05db23d18c66a8ec2b705fdbf2b2%5D=1&sel_ids=1
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: „Zelení“ obviňují biotechnický průmysl ze zkreslení informací o GM potravinách

12.2.2009 07:00 | PRAHA/BRUSEL (Ecomonitor)
Vedoucí evropská environmentální skupina obvinila ve středu biotechnický průmysl ze zkreslování informací o světové produkci geneticky modifikovaných plodin. Tvrdí, že čísla podávají falešný obraz o tom, jak dalece je GM zemědělství přijímáno. Napsala o tom agentura Reuters.
 

Kukuříčné klasy.
Kukuříčné klasy.
Foto: Asbestos /Wikimedia Commons

Později ve středu organizace ISAAA (the International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications) předložila svoji zprávu za rok 2008 o výsevu GM plodin. „Zelení“ ale tvrdí, že čísla, která ISAAA udává, by neměla být chápána tak, že pěstování GM plodin je všeobecně rozšířeno.

„GM plodiny se pěstují na velmi malých plochách po celém světě a významněji pouze v zemích, z kterých plodiny směřují na trh bohatějších států,“ řekla ve svém prohlášení Helen Holderová, koordinátorka evropské GMO kampaně pro organizaci Přátelé země. Doposud je v EU povoleno pěstování pouze jedné GM plodiny: kukuřice MON 810, která je odolná proti hmyzu. Tato kukuřice byla vyvinuta biotechnickou společností Monsanto. Pouze sedm z dvaceti sedmi členů EU v roce 2008 pěstovalo tuto plodinu pro komerční účely.

„Všeobecné přijetí GM plodin by znamenalo obrovský příjem pro průmysl, který má zisk z honorářů za patentovaná semena a pesticidy. Evropa ale odolává GM potravinám a plodinám po více než 10 let,“ řekla Holderová.

Evropští spotřebitelé jsou proslulí svým skepticismem, dalo by se říci až nepřátelstvím, k GM plodinám. Často bývají nazývány „Frankensteinovo jídlo“.

Zástupci biotechnického průmyslu tvrdí, že jejich produkty jsou stejně bezpečné jako tradiční potraviny. Po tolika investicích a letech výzkumů je prý frustrující, že EU váhá s odsouhlasením GM produktů a nedovolí jejich uvedení na evropský trh.

Minulý měsíc environmentální organizace GM Freeze řekla, že údaje z oblasti GM plodin obsažené ve zprávě ISAAA z roku 2007 se podstatně liší od těch, které poskytla společnost Monsanto. Konkrétně se prý jedná o nadhodnocené údaje za Polsko a Rumunsko. Zpráva tak prý budí zdání, že „GM průmysl je úspěšnější než ve skutečnosti.“

ISAAA, která právě vydala zprávu za rok 2008, svůj předchozí dokument obhajovala a prohlásila, že uvedené udaje jsou správné a podložené širokým spektrem důvěryhodných zdrojů.

„O správnosti statistik ISAAA jsme přesvědčeni,“ řekl Clive James, autor zprávy.

„Statistiky zveřejněné ve zprávě ISAAA jsou založeny na společné globální databázi, která obsahuje údaje ze širokého spektra zdrojů, včetně vládních agentur a jiných organizací v soukromém a veřejném sektoru,“ uvedl pro Reuters James.

Podle článku Greens accuse biotech industry of inflating GM data vydaného agenturou Reuters dne 11. února 2009


reklama

Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

2 francimor - 13. 2. 2009 - tmoravec

1. potravinove alergie jsou jednou z oblsti, ktere je pri vyvoji transgennich odrud venovana mimoradna pozornost. Neni to sice dano nejakym zakonem, ale existuje doporuceni, ze jako zdroj genu nelze pouzit zadny organismus, ktery by byl znamy jako zdroj alergenu. U genu u nichz neni jistota, zda by nemohly byt alergenni je treba otestovat jejich snadnou ztravitelnost a alergenicitu. Naopak transgenozi lze vyuzit k odstraneni jiz znamych alergenu z problematickych potravin, jako se to napriklad podarilo u soji jiz pred 8 lety. Bohuzel zatim tato hypoalergenni soja neziskala povoleni ani k polnim pokusum a lezi asi nekde u eliota v supliku. A pan doktor se tolik tesil, ze ten polni pokus jeste pred odchodem do penze stihne:(

ad 2. Jiste - geny spolu ruznym zpusobem interaguji, navic exprese genu zavisi na tom, kde v genomu pristane, coz jeste neumime kontrolovat. Nicmene pote, co se nova odruda vytvori, dukladne se testuje. Radove se pripravi nekolik tisic nezavislych rostlinek, kazda ma sice vlozen stejny gen, ale nekde jinde v genomu. Z tech se pak v prubehu let zkousek a testovani vybere jedna jedina, ktera nejlepe odpovida predstavam pestitelu. Katastrofalni interakce - myslite katastrofalni pro rostlinu nebo pro konzumenta? Pokud by byla katastrofalni pro rostlinu, poznalo by se to velmi brzo z toho, ze rostlina neni schopna za urcitych podminek rust, nebo roste spatne. Bezpecnost pro konzumenta se take sleduje, i kdyz pro to neexistuje jednotna predepsana metodika. Pokud se ale ptate na pravdepodobnost nejakeho necekaneho vysledku - je mensi nez je tomu u vetsiny metod tzv. konvecniho slechteni - tam se totiz meni desitky ci stovky genu a casto vznikaji zcela nove proteiny a potencialni alergeny. Nijak se to ale nesleduje, protoze existuje tzv. zkusenost s bezpecnym pouzivanim. Jinymi slovy - nejake nezadouci a na prvni pohled tezko rozeznatelne ucinky nelze nikdy zcela vyloucit, ale pravdepodobost je velmi mala diky tomu, ze se pouziva presnejsi technologie nez u konvencniho slechteni a navic se vysledek mnohem bedliveji zkouma.
ted uz opravdu dobrou
tm

reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist