https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-zemedelci-postizeni-cunami-by-meli-jednat-rychle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Zemědělci postižení cunami by měli jednat rychle

28.1.2005 14:55 | PRAHA/KOLOMBO (EkoList)
Státy postižené vlnou cunami musí okamžitě vypláchnout mořskou vodu z polí, jinak riskují ztrátu velkých zemědělských ploch. Řekl to generální ředitel Světové organizace OSN pro výživu (FAO) Jacques Diouf, když se byl osobně podívat v postižených oblastech Asie.
 

"Je to velmi vážný problém, který zasluhuje okamžitou pozornost," řekl Diouf reportérům při své první zastávce v Kolombu, hlavním městě Srí Lanky. Podle něj zkáza může být napravena, dokud je půda vlhká. "Pokud uschne i se solí, budeme mít problémy, které bude těžké vyřešit."

Podél zasažených pobřeží už vadnou mangovníky, banánovníky a další stromy a rostliny zamořené slanou vodou. Zvláště v těžce stižené Indonésii některé nejúrodnější pozemky jsou kolem pobřeží.

Diouf tvrdí, že slaná voda by měla být z pásů půdy v postižených zemích vypumpována. "Potom bude muset být na tato území napumpována sladká voda," řekl generální ředitel FAO. Někteří tamní farmáři už začali.

Přestože pitná voda je na některých zmíněných územích vzácná, často je dost užitkové sladké vody pro zemědělské použití. "Na většině míst je v dosahu dostatek sladké vody, a deště v některých částech Srí Lanky už také pomohly," snaží se vidět situaci optimisticky mluvčí FAO Diderik de Vleeschauwer.

Zástupci FAO nedovedou odhadnout, jaké budou náklady na nápravu škod po ničivých vlnách, ani do jaké míry byla půda zasažena. Diouf předpokládá nedostatek potravin, zejména rýže, v některých regionech, ale nevnímá to jako vážný problém. "V oblasti je dost potravin, aby tuto krizi lidé zvládli."

Diouf a představitelé Srí Lanky také se také snažili zmírnit obavy o bezpečnost požívání ryb po katastrofě. Srílančané totiž v posledních týdnech vyřadili ryby ze své stravy ve strachu, že se ryby živí lidskými těly, ztracenými v moři. "Je to jen otázka vzdělávání a informování veřejnosti. Není tu žádný důvod k obavám," prohlašuje generální ředitel Světové organizace pro výživu Jacques Diouf.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist