https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-zmena-klimatu-prijde-aljasku-na-desitky-miliard-dolaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Změna klimatu přijde Aljašku na desítky miliard dolarů

31.5.2007 08:09 | PRAHA/BELIZE CITY (EcoMonitor)
Zhroucené mosty, popraskané vodovodní potrubí a propadlé silnice přijdou Aljašku v budoucnu až na deset miliard dolarů. Příčinou obav je vliv klimatických změn na věčně zamrzlou zemi. V nejsevernějším státě USA vzrostla průměrná teplota za posledních padesát let o dva stupně Celsia, píše agentura Reuters.
 

Na klimatické konferenci ve středoamerickém Belize to prohlásil Peter Larsen z univerzity v Anchorage na Aljašce.

Larsen vedl projekt, který měl vyčíslit, s jakými náklady musí Aljaška počítat, aby se vyrovnala s nejvyššími teplotami za posledních 400 let. „Veřejnou infrastrukturu na Aljašce mohou klimatické změny velmi poškodit, náklady na opravy se budou pohybovat v pásmu od pěti do deseti miliard dolarů, a to jen v nejbližších letech,“ prohlásil Larsen. Permafrost (trvale zmrzlá půda) pokrývá téměř dvě třetiny celé Aljašky. Jak však země v důsledku zvyšujících se teplot taje, propadají se budovy a silnice, praská potrubí a hroutí se mosty. Larsen v Belize prohlásil, že změny klimatu dopadnou nejtvrději právě na obyvatele arktických oblastí a tropických ostrovů, píše agentura Reuters.

Studie, která se zaměřila na dvacet druhů různých veřejných staveb, jako jsou školy nebo sídla úřadů, ukazuje, jak budoucí záplavy a půdní eroze zatíží státní rozpočet. Náklady na údržbu veřejné infrastruktury budou do roku 2080 stát Aljašku 32 až 56 miliard dolarů, pokud nedojde k nějakým nepředvídatelným katastrofám, prohlásil Larsen. Některé pobřežní oblasti zatím pomalu mizí kvůli zvyšování hladiny moře. Například přestěhování zdejších obyvatel přijde státní kasu na sto milionů dolarů, píše agentura Reuters.

Podle článku M. Rosenberga z agentury Reuters na serveru PlanetArk 30. 05. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist