https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-zmeny-klimatu-tvrde-dopadaji-na-svycarsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Změny klimatu tvrdě dopadají na Švýcarsko

1.8.2006 02:02 | PRAHA/ZURICH (EcoMonitor)
Ve Švýcarsku poprvé zkoumají kvalitu trvale zmrzlé půdy, která drží pohromadě hmotu Alpských hor. Dosavadní zkoumání ukazuje, jakou přírodní katastrofu by Alpám přinesly změny klimatu.
 

Alpy
Pohled na panorama Alp.
Foto: Philipp Weissenbacher/wikipedia.org
Trvala zmrzlá půda (permafrost), která se nachází nejen v Alpách, ale i ve všech arktických oblastech, v posledních letech pomalu taje. Potvrzují to i zkoumání vládních úřadů pro ochranu životního prostředí. Kvůli tání trvale zmrzlé půdy se zvyšuje pravděpodobnost utržení kamenů a sesuvů půdy, což ohrožuje zemědělce, obyvatele vesnic i turisty v horských oblastech.

"Pomalé, ale trvalé tání zmrzlé půdy v Alpách souvisí se změnami klimatu. Příklad permafrostu ukazuje, že Švýcarsko jako alpská země je velmi silně změnami klimatu zasažena," stojí v oficiálním prohlášení Federálního úřadu pro životní prostředí (BAFU) .

Švýcarsko je v posledních letech také čím dál častěji svědkem povodní a tání alpských ledovců, z nichž některé již téměř zcela vymizely. Všechny tyto jevy mají krom jiného i velmi špatný dopad na turistiku.

Na počátku letošního roku utržené balvany na dálnici směrem na Gotthard zabily manželský pár z Německa, povodně z loňského léta si vyžádaly šest životů a stovky obyvatel musely opustit svoje domovy.

Podle článku agentury Reuters 31. 07. 2006.
reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist