https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rezervace-kamenny-vrch-ma-ctyricetiny-jeji-vznik-pripomene-film
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rezervace Kamenný vrch má čtyřicetiny, její vznik připomene film

23.3.2018 00:12 | BRNO (ČTK)
Kamenný vrch (na obrázku) je jednou z mála typických stepních oblastí v republice a rezervací byl vyhlášen v roce 1978 kvůli velkému množství konikleců, které tam rostou. Koniklec velkokvětý je bezmála 30 centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají jako sametové. Rezervace je volně přístupná.
Kamenný vrch (na obrázku) je jednou z mála typických stepních oblastí v republice a rezervací byl vyhlášen v roce 1978 kvůli velkému množství konikleců, které tam rostou. Koniklec velkokvětý je bezmála 30 centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají jako sametové. Rezervace je volně přístupná.
Přírodní rezervace Kamenný vrch na pomezí brněnských čtvrtí Nový Lískovec a Kohoutovice letos slaví čtyřicet let od vyhlášení. Boj za její vznik připomene šestadvacetiminutový film Filipa Křivánka Za Kamenný vrch, který bude mít dnes premiéru. V rezervaci na 12 hektarech roste asi 50.000 vzácných konikleců velkokvětých.
 

"Je to vzpomenutí, vzdání holdu lidem, kteří se o vznik rezervace zasloužili či se o ní následně starali. Byl to především tehdejší poslanec národního výboru města Brna Jaroslav Nimrichter, který za lokalitu bojoval," uvedla Tereza Žižková z ekologického sdružení Rezekvítek, které o rezervaci dlouhodobě pečuje a každé jaro pořádá do záplavy fialových květů komentované prohlídky.

Ve filmu je mimo jiné rozhovor s Dragou Kolářovou, díky níž je rezervace obehnána plotem, s nedávno zemřelým ekologem Antonínem Bučkem nebo s Hanou Korvasovou a Alešem Máchalem, kteří působí v oblasti ekologické výchovy.

Páteční premiéra filmu se uskuteční v kinosále školy Svážná, kde budou moci film vidět o den později i zájemci z řad širší veřejnosti. Poté by měl být promítán na festivalech. O vzniku chráněného území na Kamenném vrchu vypráví také dokument Interpelace z roku 1985, který je ke zhlédnutí na YouTube.

Kamenný vrch je jednou z mála typických stepních oblastí v republice a rezervací byl vyhlášen v roce 1978 kvůli velkému množství konikleců, které tam rostou. Koniklec velkokvětý je bezmála 30 centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají jako sametové. Rezervace je volně přístupná. Ekologové vyzývají všechny, kteří ji navštíví, aby se chovali šetrně k přírodě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist