https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rezort-zivotniho-prostredi-by-mel-vest-richard-brabec-byvaly-reditel-lovochemie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rezort životního prostředí by měl vést Richard Brabec, bývalý ředitel Lovochemie

26.12.2013 02:57 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Andrej Babiš a Richard Brabec na předvolební debatě
Andrej Babiš a Richard Brabec na předvolební debatě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | hnutí ANO
Ministrem životního prostředí by se měl stát Richard Brabec (47), poslanec za hnutí Ano. Jeho jméno navrhuje předseda hnutí Andrej Babiš v chystané koaliční vládě Bohuslava Sobotky.
 

Richard Brabec se narodil 5. července 1966 v Kladně, vystudoval Přírodovědeckou fakultu v Praze a pracoval v řadě průmyslových podniků, především v chemických závodech.

"Ministerstvo průmyslu by mi bylo bližší, to je pravda, ale v rámci chemičky jsem se zabýval i dopady na životní prostředí. Proto jsem od našeho hnutí dostal interní nominaci," řekl nedávno týdeníku Respekt.

Mimo jiné byl vedoucím odboru financování společnosti UNIPETROL, a. s. nebo finančním ředitelem SPOLANA a.s. V letech 2005-2011 pracoval jako generální ředitel Lovochemie, a. s. Působil či stále působí jako člen statutárních orgánů řady dalších společností.

Od letošního října je členem poslanecké sněmovny, byl zvolen jako místopředseda hospodářského výboru. Zároveň je předsedou dozorčí rady Lovochemie, a. s., která je členem skupiny AGROFERT HOLDING vlastněné šéf hnutí ANO Andrejem Babišem. Mimo jiné je také členem představenstva Svazu chemického průmyslu ČR.

V politice působí od počátku devadesátých let. Nejdříve jako zastupitel města Kladna (1990-1998 za ODS) a později jako zastupitel Středočeského kraje (2000-2004 za Unii svobody). V současnosti je předsedou hnutí ANO v Ústeckém kraji.

Podle Ondřeje Mirovského ze Strany zelených (SZ) je nominace Richarda Brabce obrovským zklamáním nejenom pro jeho stranu, ale také pro širokou laickou i odbornou veřejnost včetně environmentálních občanských sdružení.

"Nově sestavovaná koalice bohužel rezignovala na možnost změny fungování tohoto zásadního resortu, které zažilo destrukci za ministrů z ODS a KDU-ČSL. Pan Brabec není k vedení resortu odborně kompetentní a jeho dřívější angažmá v Lovochemii zřejmě povede k tomu, že místo ochrany životního prostředí budeme mít resort podpory dusíkatých hnojiv,“ uvedl Ondřej Mirovský, vedoucí sekce životního prostředí SZ.


reklama

 
Další informace |
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist