https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/richard-falbr-je-proti-dostavbe-temelina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Richard Falbr je proti dostavbě Temelína

19.3.1999 20:00 | PRAHA (EkoList)
Své odmítavé stanovisko k dostavbě jaderné elektrárny Temelín (JETE) sdělil novinářům po své dnešní schůzce s ministrem životního prostředí Milošem Kužvartem (ČSSD) předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Richard Falbr. "Konfederace dosud nezaujala společné stanovisko. Ale já osobně s dostabou Temelína nesouhlasím. Není možné pokračovat v tom, co dělaly už předchozí vlády. Tedy neustále zvyšovat objem financí, které stát do Temelína dává a prodlužovat termín dostavby," prohlásil dnes Falbr.
 

Richard Falbr a Miloš Kužvart

Richard Falbr (vlevo) a Miloš Kužvart, přihlíží tisková mluvčí MŽP ČR Rita Gabrielová. Foto: Jakub Kašpar, EkoList

Podle něj je dalším důležitým problémem zvýšení nezaměstnanosti po spuštění JETE do provozu. "Je známo, že jaderná energetika neprodukuje mnoho pracovních příležitostí. Já se obávám toho, že by musely být uzavřeny některé elektrárny v severních Čechách, což by znamenalo ztrátu řádově většího počtu pracovních míst, než jaké by vytvořila JE Temelín," vysvětlil své stanovisko předseda odborů a senátor za okres Most.

Podle vlastních slov sdělil svůj názor na dostavbu elektrárny i premiéru Miloši Zemanovi (ČSSD), ale nesetkal se s pozitivní reakcí. "Pan premiér by prý také zastavil stavbu JETE, ovšem kdyby o tom měl rozhodovat v roce 1993. Myslím ale, že by nikdo neměl zapomínat na své sliby, ani sociální demokracie. Dnes již předseda mluví o referendu o dostavbě JETE mnohem méně často, než v roce 1995 a já nemyslím, že by to bylo dobře." Podle Falbra pokud někdo říká, že případné náklady na nedostavění elektrárny budou muset zaplatit daňoví poplatníci, měl by se jich na jejich názor zeptat právě v referendu.

"Dnes již nemůžeme hovořit o hledání ideálního či dobrého řešení temelínského problému. Dnes jde už pouze o minimalizaci ztrát, která nastanou tak jako tak," prohlásil po schůzce ministr Kužvart. K dostavbě JETE se zatím vyjádřily dva odborové svazy. Odborový svaz zaměstnanců v energetice dostavbu elektrárny podporuje, zatímco odborový svaz zaměstnanců Mostecké uhelné společnosti s ní nesouhlasí.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist