https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ridici-tramvaji-vstupuji-do-vystrazne-stavky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řidiči tramvají vstupují do výstražné stávky

2.2.2003 14:56 | PRAHA (ČIA)
V pondělí 3. února ve 4:00 hodin vstoupí do výstražné jednodenní stávky řidiči pražských tramvají sdružení ve Federaci řidičů tramvají. Na dnešní tiskové konferenci této federace to oznámil její předseda Antonín Dub. Důvodem stávky je požadavek na odstoupení ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy Milana Houfka z funkce. "Pokud ředitel neodstoupí, vyhlásíme stávku znovu a tentokrát časově neomezenou," upozornil Dub.
 

Podle Duba Houfek o řidičích tramvají v pátek 31. ledna prohlásil, že nemají řidičské oprávnění. "Protože tedy jsme bez řidičského oprávnění, nevidíme jinou možnost než začít stávkovat," zdůraznil Dub.

Od čtvrté hodiny ranní v pondělí nevyjedou podle Duba tramvaje ze čtyř pražských vozoven - Hloubětína, Strašnic, Motola a Žižkova. "V současné době jednáme s dalšími řidiči tramvají, kteří nejsou sdruženi v naší federaci. Počet těch tramvajáků, kteří se k nám připojí, se hodinu od hodiny zvyšuje," dodal Dub.

Federace řidičů tramvají tak reaguje na závěry studie úrovně mezd v souvislosti s pracovní náročností profese řidiče tramvaje, autobusu MHD a strojvedoucí metra, kterou předala ve čtvrtek 30. ledna Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPHMP) firma Trexima Zlín. Nejvyšší mzdy si podle studie zaslouží strojvedoucí metra, a to v rozmezí 121 až 129 procent výdělku řidiče tramvají. U řidičů autobusů MHD to vychází na 104 až 106 procent téhož výdělku.

Dub výsledky studie zpochybnil s tvrzením, že nejsou založeny na objektivním šetření a detailním zkoumání náročnosti profesí. Podle něj je studie založena na délce praxe, přestože zákon o mzdě a vnitřní řád DPHMP o praxi nic neříkají. Houfek pak v pátek 31. ledna zpochybnil náročnost profese řidiče tramvaje.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist