https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rijad-musi-do-roku-2030-dat-stovky-miliard-usd-do-energetiky-aby-splnil-plan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rijád musí do roku 2030 dát stovky miliard USD do energetiky, aby splnil plán

25.10.2023 10:29 (ČTK)
Saúdská Arábie bude muset v tomto desetiletí investovat stovky miliard dolarů do obnovitelných zdrojů energie a do výroby elektřiny z plynu, aby splnila své cíle v oblasti výrobní kapacity. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to na investiční konferenci řekl šéf energetické společnosti Acwa Power.
 

Ke splnění plánu bude zapotřebí vybudovat elektrárny využívající obnovitelné zdroje, jako je větrná a solární energie, s výkonem 60 až 80 gigawattů (GW), a dále elektrárny na plyn o výkonu 30 GW, řekl šéf Acwa Power Marco Arcelli. Společnost má pověření podílet se na rozvoji 70 procent saúdskoarabských potřeb obnovitelné energie. Plánuje expanzi ve Střední Asii, Číně a také doma, tedy v Saúdské Arábii, dodal Arcelli.

V Číně podnik hodlá zahájit činnost do roku 2030. Možné zpomalení hospodářského růstu v zemi poskytuje velkou příležitost firmám, jako je Acwa, které vstupují do Číny a investují tam do infrastruktury, řekl Arcelli.

Acwa Power plánuje vybudovat několik závodů na výrobu zeleného vodíku, včetně areálu za 8,5 miliardy dolarů (zhruba 196 miliard Kč) v Neomu, nově vybudovaném městě na severozápadním pobřeží ropného království. Zelený vodík se vyrábí za pomoci obnovitelné elektřiny a je považován za čistou alternativu zemního plynu pro odvětví, jako je výroba oceli, ale i v chemickém průmyslu.

Rijád na základě svého ekonomického plánu buduje nová průmyslová odvětví, aby vytvořil pracovní místa a vymanil své hospodářství ze závislosti na ropě. Strategie zahrnuje i zapojení investic z celého světa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist