https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rim-chce-ziskat-miliardu-eur-na-tovarnu-na-vyrobu-baterii-na-elektroauta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řím chce získat miliardu eur na továrnu na výrobu baterií na elektroauta

12.7.2021 01:31 | ŘÍM (ČTK)
Projekt se podle zdrojů neobejde bez zelené od Bruselu, musí vyhovět pravidlům hospodářské soutěže a státní podpory.
Projekt se podle zdrojů neobejde bez zelené od Bruselu, musí vyhovět pravidlům hospodářské soutěže a státní podpory.
Itálie chce získat více než jednu miliardu eur (25,4 miliardy Kč) na výstavbu továrny na baterie pro elektromobily. Očekává se, že klíčovou roli v projektu bude hrát skupina Stellantis. S odvoláním na tři vládní zdroje o tom informovala agentura Reuters. V plánu, který Řím v dubnu poslal do Bruselu, aby získal přístup k financím z unijního fondu obnovy, vyčlenil na projekt výstavby zmíněného závodu přibližně 600 milionů eur z veřejných prostředků.
 

Italská vláda je přesvědčena, že unijní základ financí přitáhne k projektu další investice a celková suma přesáhne jednu miliardu eur, uvedly zdroje. Na projektu se mají podílet vedle státu i soukromí investoři, počítá se s podílem automobilky Stellantis. Vláda ale zvažuje i další možnosti. Podle jednoho ze zdrojů se skupina Stellantis nabídla, že v realizaci plánu bude hrát vůdčí roli.

Vedení automobilky podle tohoto zdroje v posledních měsících pětkrát přijal italský ministr pro ekologickou transformaci Roberto Cingolani. Jednoho z jednání se zúčastnili i manažeři ACC, společného podniku PSA a TotalEnergies, který se zabývá výrobou baterií do elektromobilů.

Projekt se podle zdrojů neobejde bez zelené od Bruselu, musí vyhovět pravidlům hospodářské soutěže a státní podpory.

Italský plán obnovy zahrnuje vybudování továrny, jež má do roku 2030 dosáhnout roční výroby akumulátorů s úhrnnou kapacitou 37 gigawatthodin a práci dát zhruba pěti stovkám lidí. Dokument celkovou investici k tomuto datu vyčísluje na 1,8 miliardy eur.

Stellantis nyní staví dva velké závody na výrobu baterií ve Francie a v Německu. Celková investice přesahuje pět miliard eur (127 miliard Kč). Skupina uvedla, že letos oznámí projekty dalších obdobných závodů v Evropě a ve Spojených státech.

Skupina Stellantis vznikla spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA. Fúze přivedla dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram. K věci se skupina zatím nevyjádřila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist