https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/riman-navrh-transformace-cd-nema-velkou-sanci-na-prijeti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Říman: Návrh transformace ČD nemá velkou šanci na přijetí

6.10.2001 12:31 | PRAHA (ČIA)
Návrh transformace současné státní organizace České dráhy na akciovou společnost, kterým by se měla na blížící se říjnové schůzi zabývat ve druhém čtení Poslanecká sněmovna, je předem "mrtvé dítě" a neměl by mít prakticky žádnou šanci na přijetí. Domnívá se to alespoň stínový ministr dopravy za ODS Martin Říman, podle kterého návrh postrádá elementární politickou shodu jak mezi politickými stranami, tak dokonce i uvnitř některých stran. S předlohou prý nejsou spokojeny ani železniční odbory.
 

Jak sdělil Říman ČIA, ani sněmovní hospodářský výbor nezaujal k návrhu jednoznačný postoj, přijal pouze několik pozměňovacích návrhů, které sice nemění "vládně - odborářskou konzervativní koncepci", na druhé straně její realizaci výrazně komplikují a oddalují. "Vzhledem k tomu, že realizace případně schváleného zákona bude úkolem daleko více pro příští než tuto vládu, je vynucená snaha o jeho přijetí za každou cenu velmi riskantním a zbytečně nákladným pokusem," upozornil Říman.

Dodal, že ministr dopravy a spojů Jaromír Schling, předkladatel návrhu, by udělal nejlépe, kdyby návrh rovnou stáhnul. Zbylý čas svého funkčního období by pak měl věnovat zejména hledání názorového společného jmenovatele mezi politickými a sociálními partnery.

Návrh zákona o transformaci ČD počítá s rozdělením stávající státní organizace ČD na novou akciovou společnost ČD, která by měla vlastnit kolejová vozidla a provozovat dopravu, a státní organizaci SŽDC. Ta bude vykonávat vlastnická práva k železniční infrastruktuře.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist