https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/riman-vladni-pomoc-cd-prijde-kazdeho-obcana-na-500-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Říman: Vládní pomoc ČD přijde každého občana na 500 korun

11.12.2001 16:20 | PRAHA (ČIA)
Státní pomoc Českým drahám (ČD) ve výši přibližně pěti miliard korun, kterou v pondělí podpořila vláda premiéra Miloše Zemana, bude stát každého daňového poplatníka další peníze. Tvrdí to alespoň stínový ministr dopravy a spojů Martin Říman z ODS. "Vláda, evidentně ve snaze zalíbit se osmdesáti tisícům odborářů před blížícími se volbami, vytahuje z kapsy každého občana České republiky ročně dalších nejméně 500 korun," řekl dnes Říman ČIA.
 

Reagoval tak na pondělní vládní rozhodnutí poskytnout ČD ze státního rozpočtu další miliardy korun na zabezpečení dopravní obslužnosti v roce 2001 a o rok později. "S tímto nelze souhlasit. České dráhy vládě nadiktovaly cenu, za kterou budou provozovat osobní dopravu," domnívá se Říman.

Jak dále Říman uvedl, v rámci základní dopravní obslužnosti přepraví autobusy 3,5 krát více cestujících než ČD (přepravní výkon je více než dvojnásobný) při srovnatelných nákladech a dotacích ve výši přibližně dvě miliardy korun. "Nyní však ČD požadují další 1,8 miliardy korun. To znamená, že přeprava jednoho cestujícího na vzdálenost jednoho kilometru je až čtyřikrát dražší po železnici než autobusem," upozornil stínový ministr.

Podle jeho slov navíc ČD dále požadují dodatečných 2,7 miliardy korun na úhradu provozu rychlíků a expresů, přitom autobusoví dopravci provozují srovnatelnou, tedy dálkovou dopravu bez dotací. "Z uvedeného jasně plyne, že vyčíslené náklady a na základě toho požadované dotace jsou zcela neadekvátní a vypovídají pouze o neschopnosti a neochotě managementu Českých drah hledat úspory na straně nákladů a příležitosti na straně výnosů," dodal Říman.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist