https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rizikova-analyza-dioxiny-ze-spolany-by-mohly-hrozit-uz-pri-padesatilete-vode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Riziková analýza: Dioxiny ze Spolany by mohly hrozit už při padesátileté vodě

30.1.2002 14:17 | PRAHA/NERATOVICE (EkoList)
Stačilo by, aby přišla povodeň úrovně padesátileté vody, a voda v Labi by mohla být kontaminována dioxiny ze zamořených objektů v neratovické Spolaně. Upozornila na to ekologická organizace Greenpeace. "Vycházíme z výsledků rizikové analýzy firmy Aquatest, kterou si objednala Spolana," potvrdil tyto informace Miroslav Šuta z Greenpeace.
 

Tajemství "dioxinových baráků"

Ve Spolaně jsou dioxiny zamořeny tři tzv. "dioxinové baráky". Zamoření vzniklo v letech 1965 až 1968, kdy se tu vyráběl chlorovaný herbicid Arboricid (2,4,5-T), z něhož se vyráběl bojový prostředek Agent Orange, který používala americká armáda ve válce ve Vietnamu. Výroba teto látky musela být v roce 1968 zastavena, protože asi 80 zaměstnanců začalo trpět vážnými zdravotními problémy. Jeden z "dioxinových baráků" byl v roce 1998 částečně zalit do betonového sarkofágu. "Sanace stála sto milionů korun," řekl k tomu ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). Zbylé dva objekty na likvidaci stále čekají.

"Dioxinové baráky" ve Spolaně začínají ovšem být i mezinárodním problémem. Když byl v Praze v polovině ledna na návštěvě saský ministr životního prostředí Steffen Flath (CDU), byl problém Spolany hned druhým v pořadí při jeho rozhovorech s Milošem Kužvartem. "Samozřejmě, že naše veřejnost sleduje potenciální nebezpečí dioxinů v Labi bedlivě," potvrdil obavy Němců z možného zamoření řeky Flath. "Ovšem ministr Kužvart mě ujistil, že vše je pod kontrolou a že se usilovně hledá definitivní řešení," dodal.

Stačí padesátiletá voda

Ve čtvrtek 24. 1. vyznačili členové Greenpeace kótu stoleté vody před jednou z bran závodu. Podle analýzy Aquatestu by totiž podlaha jednoho ze zamořených objektů skončila v případě padesátileté vody 55 cm pod vodou. Pokud by přišla stoletá povodeň, stoupla by voda až do výše 90 cm. To by podle Greenpeace znamenalo značné riziko toxického znečištění Labe.

S tím, že koncentrace dioxinů v zamořených objektech je vážným problémem, souhlasí i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). "Bezprostřední nebezpečí zatím nehrozí. Mimo ty objekty se provádí pravidelná měření a stav dioxinů je tam hluboce podlimitní," řekl EkoListu ředitel ČIŽP Petr Soukup. "Ovšem uvnitř těch domů jsou podle mých informací koncentrace dioxinů vysoké a je třeba urychleně hledat řešení, které bude rychlé, ale hlavně účinné," dodal Soukup. Informace ČIŽP pochází z měření Spolany. "My jsme tam zatím nic neměřili," říká Soukup.

Tento článek vyjde v tištěném EkoListu č. 2/2002.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist