https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/robota-z-hranicke-propasti-by-mohl-pomoci-vytahnout-robot-policie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Robota z Hranické propasti by mohl pomoci vytáhnout robot policie

20.6.2017 02:30 | HRANICE (ČTK)
Česko-polská expedice zapsala Hranickou propast na seznam jako nejhlubší zatopenou jeskyni na světě loni 27. září. Sonda s pomocí robota přitom nedosáhla dna, zastavil ji konec vodicího kabelu. Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů.
Česko-polská expedice zapsala Hranickou propast na seznam jako nejhlubší zatopenou jeskyni na světě loni 27. září. Sonda s pomocí robota přitom nedosáhla dna, zastavil ji konec vodicího kabelu. Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Robota, který se zasloužil o zaznamenání světového rekordu při měření hloubky Hranické propasti, ale je od loňského září uvězněn v jejích útrobách, by mohl pomoci osvobodit robot policejní. Potápěči se na tom už domlouvají se speciálním policejním odborem, řekl ČTK předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba. Dálkově řízený robot zůstal v propasti od loňského výzkumu česko-polské expedice, která spustila sondu pomocí robota až do hloubky 404 metrů.
 

Možnost využití policejního robota domlouvají speleologové s policejním odborem speciálních potápěčských činností a výcviku. Podle Guby mají policisté podvodního robota s rukou, která by jejich robota mohla uchytit a vynést. "Disponují anglickými roboty, možnosti tam jsou. Jejich robot má technickou hloubku 600 metrů, ale jsou limitováni délkou kabelu 250 metrů, což by mělo stačit. My máme totiž robot zachycený ve dvousetmetrové hloubce," uvedl Guba.

Možná spolupráce s policií je zatím na úrovni hledání řešení, speleologové ještě zcela neopustili ani myšlenku vlastního ponoru. Dosud však byly všechny plánované pokusy neúspěšné. O dalším postupu by se podle Guby mělo rozhodnout během 14 dní.

Speciální robot v hodnotě tří milionů korun, jehož tvůrcem je Polák Bartlomiej Grynda, je uvězněn v útrobách Hranické pověsti již devět měsíců. Zůstal v místech, kde jsou v propasti napadané klády. Robotovi se tam zamotalo komunikační lano. Speleologové doufají, že mu dlouhý pobyt v tamních vodách příliš neublížil. "Je tam tři čtvrtě roku, je vyroben z hliníkových komponentů, které se mohou rozkládat. Věřím však tomu, že bude i nadále fungovat," doplnil Guba.

Tvůrce robota, který byl využit během projektu The National Geographic, již vyvíjí jeho následovníka. "Celý výzkum už je nyní jenom o technice, tyto hloubky pod 400 metrů a v jeskynním prostoru jsou pro člověka velice náročné, nastat mohou i krizové situace," dodal Guba.

Česko-polská expedice zapsala Hranickou propast na seznam jako nejhlubší zatopenou jeskyni na světě loni 27. září. Sonda s pomocí robota přitom nedosáhla dna, zastavil ji konec vodicího kabelu. Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů. V průzkumu propasti, kterou odborníci systematicky zkoumají od 60. let minulého století, hodlají hraničtí speleologové pokračovat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist