https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rodiny-zasazene-tornadem-si-na-obnovu-zahrady-rozdeli-pres-13-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rodiny zasažené tornádem si na obnovu zahrady rozdělí přes 13 milionů korun

6.4.2022 10:50 (ČTK)
Domácnosti na jihu Moravy zasažené loňským tornádem si na obnovu zahrady z grantové výzvy Nadace Partnerství a Člověka v tísni rozdělí 13,3 milionu korun. Ve druhém kole výzvy na obnovu zničených zahrad a sadů jich uspělo 427 ze 429. Informoval o tom mluvčí nadace David Kopecký. Lidé mohli žádat od 5000 do 50 000 korun na projekt. Spolu se 73 loňskými žadateli z prvního kola jde o 500 podpořených projektů s celkovou částkou bezmála 16 milionů korun.
 

"Druhé kolo výzvy se podařilo otevřít na téměř tři měsíce a žadatelé a žadatelky měli dostatek času svou žádost – buď sami či s pomocí našich zaměstnanců a zahradních architektů – kvalitně připravit. To se odrazilo v šestinásobku podaných žádostí oproti prvnímu kolu a v jejich vysoké úspěšnosti. V rámci celé grantové výzvy tak podpoříme půl tisíce zájemců, kteří vrátí na jižní Moravu tisíce nových stromů, keřů a květinových záhonů," uvedl Roman Klecker z Člověka v tísni.

O podpoře rozhodovala opět odborná komise, úspěšných bylo 99,5 procenta žádostí. "Nadace Partnerství spolu s Člověkem v tísni se zaměřuje na včasnou obnovu soukromých zahrad po červnové kalamitě. Díky podpoře dárců z veřejné sbírky a firmy Dedoles jsme mohli zaslat Člověku v tísni 700.000 korun. Tyto prostředky přinesou stín, plody a vodu na Podluží. Těšíme se na všechny nově psané příběhy, které se k obnoveným sadům, vinohradům nebo ořešákům na dvorech pojí," uvedla Jana Drochytková z Nadace Partnerství.

Tornádo zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko loni poslední červnový čtvrtek. Bouře přinesla nezvykle velké kroupy a tornádo mělo rychlost kolem 300 kilometrů v hodině. Zemřelo šest lidí. Zničených bylo kolem 1200 domů, z nichž asi 200 muselo být strženo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist