https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rok-2024-bude-pro-decinskou-zoo-ve-znameni-75.vyroci-od-jejiho-otevreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rok 2024 bude pro děčínskou zoo ve znamení 75. výročí od jejího otevření

1.1.2024 11:30 | DĚČÍN (ČTK)
Na sklonku letošního roku se do nové expozice vedle oblíbeného medvěda Bruna nastěhoval karakal, nový druh kočkovité šelmy. Ilustrační foto
Na sklonku letošního roku se do nové expozice vedle oblíbeného medvěda Bruna nastěhoval karakal, nový druh kočkovité šelmy. Ilustrační foto
Děčínská zoologická zahrada letos představila návštěvníkům řadu novinek, mezi nimi i nově chované druhy. Na svět přišlo několik mláďat. Neplánované pozdvižení způsobil útěk devítičlenné skupiny makaků chocholatých. Elektrický ohradník u jejich výběhu poškodil muž, kterého policie později zadržela. Rok 2024 bude pro instituci ve znamení 75. výročí od jejího otevření. ČTK to řekla mluvčí zoo Alena Houšková.
 

Na sklonku letošního roku se do nové expozice vedle oblíbeného medvěda Bruna nastěhoval karakal, nový druh kočkovité šelmy. Výstavba jeho ubikace vyšla asi na 13 milionů korun. "Vzhledem ke statusu, že Zoologická zahrada Děčín je příspěvkovou organizací, investovalo do rozvoje zoo především město," připomněla mluvčí. "Ze svého rozpočtu zoo ale hradila například úpravu expozice pro lišky polární," doplnila Houšková. I příchod lišek polárních měl u návštěvníků úspěch. Zoo na mláďata dlouho čekala, musela si je rezervovat ještě před narozením. Instituce je získala výměnou za kapybary vodní.

Úspěch sklízelo i vylepšení takzvané Soví jeskyně, která areálu vdechla edukativní charakter. Zoo se i letos zaměřovala na osvětu široké veřejnosti a hlavně žáků a studentů. Programy doplňují výuku škol z Děčínska a okolí, výjimkou však nejsou spolupráce se školami například z Liberce nebo Prahy či přeshraniční spolupráce. Nové programy a nová témata přidává do své nabídky ZooŠkola průběžně, uvedla Houšková. Novinkou v příštím roce bude průvodcovská služba po Expozici Rajské ostrovy.

Letos se v děčínské zoologické zahradě podařilo odchovat několik mláďat. Pro instituci jsou významné všechny odchovy. "Jsou odměnou za dobrou péči ošetřovatelů a přináší radost návštěvníkům," řekla mluvčí. Zoo i návštěvníci letos přivítali mláďata takina indického, makaka chocholatého, puštíka bradatého a další.

Příští rok se budou návštěvníci procházet po opravených chodnících, v běhu je i kompletní výměna oplocení v expozici tapíra jihoamerického. Jednou z největších letošních změn je výměna vedení instituce. Ředitelka Kateřina Majerová odchází na vlastní žádost k 31. prosinci, ve funkci ji vystřídá zástupce ředitele Roman Řehák. Proto zatím není jasno v tom, do čeho bude zoologická zahrada v roce 2024 investovat. Houšková nastínila, že by mohl být obnoven vozový park, v plánu je i úprava šaten chovatelů. Příští rok slaví zoologická zahrada polokulaté výročí. Návštěvníci se mohou těšit na řadu aktivit a akcí, které budou s jubileem souviset.

Zoologickou zahradu v Děčíně loni navštívilo 133.968 návštěvníků. Hlavním záměrem zařízení je chov vzácných a málo známých druhů zvířat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist