https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rola-dnes-slavi-sedme-vyroci-zahajeni-provozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

RoLa dnes slaví sedmé výročí zahájení provozu

25.9.2001 16:31 | PRAHA (ČIA)
Systém kombinované dopravy silničních jízdních souprav po železnici (RoLa) mezi Lovosicemi a Drážďany si právě dnes připomíná sedmé výročí od svého zahájení. Od 25. září 1994 do 31. prosince 2000 přepravila RoLa celkem 538 601 silničních jízdních souprav. Zmíněný počet přepravených silničních souprav by vytvořil řadu dlouhou 10 811 kilometrů. Zatímco v prvním roce existence putovalo touto cestou přes hranici s Německem 17 528 silničních jízdních souprav, v loňském roce to už bylo 85 226 souprav. ČIA to potvrdila tisková mluvčí Českých drah Martina Benešová.
 

Vytíženost vlaků v prvním roce provozu činila zhruba 48 procent, v loňském roce to již bylo více než 79 procent. Průměrná vytíženost z české strany v roce 2000 činila 75,9 procenta, z Drážďan dosáhla dokonce 82,3 procenta. RoLa z Lovosic do Drážďan je nejvytíženější linkou svého druhu v Evropě. Nabízí deset párů vlaků denně. Tento počet je možné operativně navýšit o další dva páry. Jízdní doba činí 2 hodiny 19 minut, přičemž od konce nakládky k vykládce je třeba celkem počítat se třemi hodinami.

Systém RoLa provozují ČD a DB AG společně s českou firmou Bohemiakombi a německou společností Kombiverkehr. Činnost obou firem je nezisková s dotacemi obou zúčastněných zemí. Na provozních dotacích se podílejí státní rozpočty ČR a SRN.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist