https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rolnicky-fond-od-ledna-znovu-spusti-program-na-podporu-nakupu-pudy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rolnický fond od ledna znovu spustí program na podporu nákupu půdy

1.1.2023 00:47 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický (PRGLF) fond od 1. ledna znovu spustí příjem žádostí do dotačního programu Podpora nákupu půdy. Cílí na malé a střední podniky, kterým poskytuje peníze na snížení úrokového zatížení úvěrů, informovala mluvčí fondu Barbora Šenfeldová. Podniky mohou získat částku odpovídající 20 000 eur, což je podle aktuálního kurzu zhruba 486 000 Kč.
 

Fond podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) již podpořil nákup půdy o rozloze přes 100 000 hektarů. "Nákup půdy patří k hlavním nástrojům podpory českého zemědělství a rozvoje venkova. Pro české zemědělce má strategický význam," řekl.

Program má za cíl zpřístupnit zemědělcům nákup půdy, která není v majetku státu. Celková výše podpory nesmí za libovolné tři po sobě jdoucí účetní období překročit korunový ekvivalent 20 000 eur (asi 486 000 korun).

Žádosti fond přijímá pouze elektronicky na svých webových stránkách. Podle výroční zprávy mezi lety 2017 až 2021 uzavřel k této podpoře 852 smluv a vyplatil přes 219 milionů Kč.

Fond je financován hlavně ze státního rozpočtu. Loni měl k dispozici 1,5 miliardy Kč, příští rok by měl podle Nekuly dostat dvě miliardy. Část peněz získává z vlastních zdrojů. Minulý rok poskytl firmám podpory za 1,82 miliardy korun. Proti roku 2020 to bylo o 28 procent méně. Předloni poskytl dotace ve výši více než 2,5 miliardy korun, více peněz se tehdy vyplácelo hlavně kvůli pandemii koronaviru. Fond poskytuje přímé nevratné podpory i úvěry či jejich kombinaci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist