https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ronal-jicin-dostal-pokutu-za-prekroceni-kapacity-slevarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ronal Jičín dostal pokutu za překročení kapacity slévárny

16.4.2019 00:07 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
ČIŽP udělila výrobci litých automobilových kol Ronal CR z Jičína pokutu 170.000 korun za překročení roční kapacity slévárny.
ČIŽP udělila výrobci litých automobilových kol Ronal CR z Jičína pokutu 170.000 korun za překročení roční kapacity slévárny.
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila výrobci litých automobilových kol Ronal CR z Jičína pokutu 170.000 korun za překročení roční kapacity slévárny. Firma se proti pokutě odvolala, ale odvolací orgán sankci potvrdil, od dubna je v právní moci. Včera to sdělila inspekce.
 

Podle ředitele Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáše Trávníčka společnost v roce 2017 provozovala slévárnu hliníku v Jičíně v rozporu s rozhodnutím krajského úřadu. "V provozovně za rok 2017 natavila přes 39.000 tun materiálu, a tím překročila roční projektovanou kapacitu slévárny povolenou integrovaným povolením. V roce 2016 a 2017 překročila celkovou projektovanou spotřebu práškových plastů v práškové lakovně," uvedl Trávníček.

Ve slévárně se taví hliníkové slitiny, odlévají automobilová kola. K tavení se používá slitina hliníku přesného chemického složení včetně návratu ze zmetkové výroby a třísek z obrábění vlastních odlitků. Inspekce uvedla, že roční projektovaná kapacita zařízení je v takzvaném integrovaném povolení stanovena na 1,8 milionu kol při ročním množství taveného materiálu 30.000 tun.

"Při stanovení výše pokuty jsme přihlédli ke skutečnosti, že slévárna hliníku je významným zdrojem znečišťování ovzduší, který musí být provozován v režimu integrovaného povolení. Provozovna se také nachází v bezprostřední blízkosti obytné zóny," uvedl Trávníček. Za překročení kapacity slévárny v roce 2015 a 2016 už musela firma zaplatit 60.000 korun.

Hliníkové disky vyrábí Ronal CR v Jičíně od roku 1994. Firma je součástí švýcarské skupiny Ronal Group. Jičínský podnik dodává kola prakticky všem světovým automobilkám, v uplynulém hospodářském roce 2017/2018 měl tržby 5,64 miliardy korun a zisk 473 milionů korun.

Skupina Ronal Group patří k nejvýznamnějším výrobcům kol z lehkých slitin v Evropě. Vedle Česka má Ronal Group závody v Německu, Polsku, Itálii, Španělsku, Portugalsku, na Tchaj-wanu, v Austrálii nebo Mexiku. Celosvětově skupina zaměstnává přes 8000 lidí a loni měla obrat 1,4 miliardy eur (37 miliard korun).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist