https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ropak-a-zelena-perla-letos-jiz-podesate
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ropák a Zelená perla letos již podesáté

20.2.2002 12:59 | PRAHA/BRNO (EkoList)
Ekologičtí aktivisté z organizace Děti Země pořádají již desátý ročník ankety Ropák roku a sedmý ročník ankety Zelená perla roku, tentokrát za rok 2001.
 

Ropáka roku 2001 a Zelenou perlu roku 2001 vybere 124 členná komise, složená ze zástupců ekologických organizací a nadací, nezávislých odborníků, pedagogů vysokých škol, publicistů, hudebníků a dalších. Komise bude vybírat z kandidátů, které může navrhnout kdokoli, pokud uvede jméno kandidáta, jeho zaměstnání a důvod, pro který je do ankety navržen a který se vztahuje k roku 2001. Je také nutné napsat za jaké uzemí je navržen - kraj, Prahu či přímo za celý stát.

Kandidáta na Perlu roku 2001 může opět navrhnout kdokoliv, pokud uvede jméno autora výroku, zaměstnání, přesnou citaci výroku, název zdroje a datum jeho zveřejnění. Mezi kandidáty nelze zařadit zástupce sdělovacích prostředků - publicisty a novináře. Cílem ankety je upozornit na výroky, které bagatelizuji ochranu životního prostředí a přirody. Kandidáty do obou anket je možné posílat do 1. března 2002.

Titul Ropák roku 2000 získal náměstek ministra životního prostředí Josef Běle za povolení výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny pro průchod dálnice D8 v povrchové variantě přes CHKO České středohoří, za povolení kácení v I. zónách Národního parku Šumava a za "naprostou nekompetentnost v řízení statní ochrany přírody a krajiny, která preferuje stranické zájmy namísto veřejných" (podle tiskové zprávy Dětí Země).

Vítězem ankety Zelená perla roku 2000 se stal pracovník Kriminalistického úřadu Policejního prezídia ČR Rudolf Zeman, který ve sborníku Role policie v boji proti rasismu a xenofobii napsal: "Radikální ekologové jsou problémem vzhledem k tomu, že hesla, která propaguji, jsou většinou pravdivá a mají podporu veřejnosti, ale i policistů."

Galerie deseti Ropáků za devět ročníků:

1992 Július Binder (ředitel bratislavského podniku Vodohospodárska výstavba)
1993 Václav Klaus (předseda české vlády)
Vladimír Dlouhý (ministr průmyslu a obchodu)
1994 František Benda (ministr životního prostředí)
1995 František Malý (přednosta Okresního úřadu v Berouně)
1996 Josef Kupec (z brněnské firmy INVESTprojekt s. s r. o.)
1997 Stanislav Novotný (generální ředitel Povodí Morava, a. s. v Brně)
1998 Miroslav Grégr (ministr průmyslu a obchodu)
1999 Jiří Drda (poslanec ODS a předseda představenstva liberecké firmy Termizo, a. s.)
2000 Josef Běle (náměstek ministra životního prostředí)

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist