https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ropakem-roku-2000-je-kuzvartuv-namestek-bele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ropákem roku 2000 je Kužvartův náměstek Běle

27.4.2001 16:07 | BRNO (ČIA)
Náměstek ministra životního prostředí Josef Běle se dočkal ocenění za povolení výjimky ze zákona o ochraně přírody, kterou umožnil průchod dálnice D8 Chráněnou krajinnou oblastí České středohoří a za povolení kácení stromů v I. zóně Národního parku Šumava. Ekologické sdružení Děti země mu udělilo antiekologickou cenu Ropák 2000. ČIA to potvrdil Miroslav Patrik z toho sdružení.
 

V anketě o Zelenou perlu roku 2000, která hodnotí antiekologické výroky, zvítězila věta: "Radikální ekologové jsou problémem vzhledem k tomu, že hesla, která propagují, jsou většinou pravdivá a mají podporu veřejnosti, ale i policistů", kterou vyslovil pracovník Kriminalistického úřadu Policejního prezídia ČR Rudolf Zeman.

Druhé místo ankety Ropák roku 2000 patří ministru průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi za to, že toleroval "nezodpovědné uvedení jaderné elektrárny Temelín do provozu" a za podporu výstavby Jaderné elektrárny Blahutovice na severní Moravě. Na třetím místě pak skončil ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit za prosazování výstavby Distribučního centra Ostrava v blízkosti rezervace Kotvice a výrazný podíl na úvahách o výstavbě blahutovické jaderné elektrárny.

Zemana na "stupních vítězů" soutěže Zelená perla 2000 doplňuje na druhém místě bývalý ministr dopravy a spojů a současný šéf tohoto resortu ve stínové vládě ODS Martin Říman za výrok: "Novoroční projev prezidenta republiky snad psali pánové Patočka, Patrik, Kohák a Keller dohromady. Jejich extrémním názorům se díky těm několika minutám dostalo publicity, o kterou by jinak marně usilovali léta." Třetí skončil Jiří Novák z ministerstva pro místní rozvoj, který pronesl: "V budoucnosti je velmi pravděpodobné, že každá dědina bude mít svůj jaderný reaktor s komplexním využitím tepla i elektrické energie po celou dobu roku. V zimě topení, v létě ohřev půdy, vody v koupalištích, pohon klimatizace apod."

Ropák roku byl letos vyhlášen už podeváté a Zelená perla popáté. O vítězích v obou kategoriích rozhoduje odborná porota složená ze 124 nezávislých odborníků.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist