https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/roste-ceske-drubezi-hrebinek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Roste České drůbeži hřebínek?

4.10.1999 14:07 | PRAHA (EkoList)
Jedno zranění si vyžádala blokáda stavby velkodrůbežárny v Myslívi na Domažlicku. Aktivisté, především z řad místních obyvatel, blokují stavební práce na jedné ze tří plánovaných drůbežářských farem, které by měly vyrůst v Myslívi, Srbech a Velkém Malehově u Domažlic. Blokáda stavby trvá už pět týdnů. Společnost Česká drůbež, která drůbežárny chce stavět však zatím nehodlá ustoupit. V pondělí 27. září dokonce začaly stavební práce na pozemku i přes odpor demonstrantů.
 

O co jde v Myslívi

Důvodů, proč blokáda vznikla, je více. V první řadě k nim patří obavy místních, že po postavení tak obrovských drůbežích farem se v oblasti zhorší životní prostředí. A to hned v několika aspektech. V první řadě argumentují místní rázem krajiny, který podle nich tak velká stavba zásadním způsobem naruší. Ještě pádnějším argumentem je obava ze znečištění vod a ovzduší (zejména zápachem) velkým množstvím drůbežího trusu, který by se musel převážet z jednotlivých farem. Ujištění Petra Červeného, jednatele společnosti České drůbež, že bude postaráno o to, aby nedocházelo k únikům, aktivisté nevěří.

Zdaleka nikoli posledním z důvodů blokády je i argumentace nehumánním zacházením s chovanými zvířaty v klecových velkochovech, kterým aktivisté říkají "koncentráky pro slepice". "Sám domácí zvířata chovám a nemám nic proti jejich hospodářskému využití, ale když někdo zavře slepici na plochu velikosti papíru A4 a nechá jí tam celý zbytek života, je to prostě tyran," říká Martin Synek, radní ze Všerub, k nimž Myslív katastrálně náleží. Synek se stal jedním z vůdců blokády.

Podle názoru aktivistů se investor, který stojí za společností Česká drůbež, snaží postavit drůbežárny v Čechách proto, že v nedalekém Bavorsku už by to nešlo. Předpisy EU, týkající se klecových chovů slepic jsou totiž přísnější, než naše. Kdo stojí za jeho firmou sice ing. Červený tají, nicméně má se zato, že je investorem právě firma, sídlící v Německu.

Okresní úřad v Domažlicích navíc právě projednává podnět k přezkoumání stavebního povolení, které vydala pro drůbežárnu obec Všeruby a které je podle aktivistů chybné. "Ve stavebním povolení je vyznačena technologie, která se podle zástupce výrobce klecí Big Dutchman do ČR vůbec nedováží, správní spis byl v průběhu řízení doplňován bez vědomí účastníků, stavební úřad nezohlednil dostatečně připomínky na ochranu životního prostředí," vysvětluje mluvčí blokády Jan Rovenský proč s pomocí právníka Petra Kužvarta podnět na úřad podali.

Jednání - a kompromisy?

Aktivisté blokovali od počátku jakékoli práce na pozemku. První jednání s Petrem Červeným se uskutečnilo již čtvrtý den blokády - 1. září, další jednání následovala. Společnost předložila aktivistům kompromisní návrh: Nebude se stavět v Srbech (600 tis. kuřic), bude se stavět jen jedna hala v Myslívi (200 tis. kuřic namísto plánovaného trojnásobku) a postaví se farma ve Velkém Malehově (600 tis.). Čili ústup od původně plánovaných necelých 2 miliónů kuřic k 800 tisícům. Odpůrci nabídli ustoupit od protestů proti farmě v Malahově s podmínkou použití tzv. vybavených klecí s podestýlkou a dodržení norem EU. Za opuštění zbývajících lokalit nabídli zaplatit firmě ing. Červeného dosud vynaložené náklady. "Navíc zajistíme monitoring ze strany českých i německých odborníků, kteří budou pravidelně a systematicky na provoz drůbežárny dohlížet," řekl nám Petr Červený. Dohoda se ale nekonala - Česká drůbež přistoupila na to, že dodrží evropské normy, ale zcela se vzdát Myslívské farmy odmítla a zástupci aktivistů z tohoto svého požadavku odmítli ustoupit.

Na této pozici se obě protivné strany "zakopaly". Žádná další jednání nepřinesla byť malý pokrok další tři týdny. Domažlický okresní úřad má podnět k přešetření stavebního povolení pro Myslív stále na stole. Ovšem blokujících ubývá. "Je nás tu dnes jen osm a nějak to personálně přestáváme stíhat," řekl nám Jan Rovenský ve středu 29. září. Necelý týden před tím se s investorem domluvili na tom, že bude stavět transformátorovou stanici a elektrické vedení, aniž by mu v tom kdokoli bránil výměnou za to, že do rozhodnutí okresního úřadu nebude podnikat žádné kroky na vlastní stavbě farmy. Přesto ale stavební práce začaly už v pondělí 27. září. "Staví zatím pouze záchodky a kancelář, nikoli halu. Přesto se v tom snažíme bránit až do rozhodnutí domažlického okresu," komentuje Rovenský aktuální situaci.

Zranění

Blokáda prací v Myslívi vypadá obvykle tak, že se jeden, dva nebo i více aktivistů přiváže řetězem k buldozeru na oploceném staveništi. Tedy pozemku, který patří společnosti Česká drůbež. V pátek 17. září se tento postup jednomu z aktivistů nevyplatil. "Ráno v sedm přijel na staveniště buldozer, který se snažil vjet námi blokovaným vjezdem na staveniště. Dva aktivisté vyskočili na radlici a připoutali se k ní. Řidič začal couvat a jednoho z mladíků táhl asi 300 metrů po zemi," popisuje průběh nehody Jan Rovenský. Příhoda stála řidiče trestní oznámení pro ublížení na zdraví, lehce zraněného mladíka ošetření v nemocnici.

Co bude dál?

"Blokáda bude pokračovat až do vynesení rozhodnutí okresním úřadem," říká Rovenský. Podle něj Česká drůbež začala stavební práce provádět neoprávněně.

"My se budeme stavbu snažit prosadit, pokud možno co nejméně násilnými prostředky," říká ale na otázku EkoListu ing. Červený. "Nelíbí se nám, že by tu ti místní ‚bezdomovci', tedy pan Rovenský a ještě tak maximálně dva jeho nejbližší, měli být tím nejvyšším orgánem," dodává.

Zdá se tedy, že ani jedna strana sporu dobrovolně ustoupit nehodlá. Rozuzlení může přinést rozhodnutí domažlického okresního úřadu. Ovšem odpověď na otázku, zda je dobře, když v podhůří Českého lesa vyrostou tři obrovské továrny na vejce, které by byly samy schopny zásobit celý český trh, nedá ani okresní úřad.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist