https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozhodnuti-o-dalnici-d3-padne-asi-po-prazdninach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozhodnutí o dálnici D3 padne asi po prázdninách

5.5.2002 09:47 | PRAHA (ČIA)
Nejdříve po prázdinách padne rozhodnutí o osudu a případné trase dálnice D3, která má v budoucnu spojit Prahu s Českými Budějovicemi a Rakouskem. Všechny alternativy k trase navržené přes Posázaví se totiž ještě musejí zapracovat do konceptu územního plánu okresu Benešov, což by se mělo stát do konce května, a do územního plánu Pražského regionu. Právě o něm by se mělo jednat o prázdninách. ČIA to sdělil Petr Hrdina z ekologického sdružení Arnika.
 

Podle jeho slov se na závěr série veřejných projednání konceptu územního plánu Pražského regionu veřejnost dozvěděla, že o osudu dálnice D3 se rozhodne v rámci jiného územního plánu. Zástupci Krajského úřadu Středočeského kraje přiznali, že do konceptu územního plánu Pražského regionu nestihli zapracovat alternativu k dálnici D3, která spočívá ve využití koridorů dálnice D1 a silnice I/3.

V roce 1999 vláda rozhodla o tom, že konkrétní podobu D3 v úseku mezi Prahou a okresem Benešov určí územní plán velkého územního celku Pražského regionu. V tuto chvíli tak není určeno, kudy komunikace z Prahy na České Budějovice povede, ani to, zda půjde o dálnici nebo rychlostní silnici. V konceptu územního plánu Pražského regionu byla nejprve navrhována pouze dálnice D3 přes Jílové u Prahy. Po nesouhlasu občanských iniciativ, některých obcí a ministerstva životního prostředí doplnil zpracovatel územního plánu do nového konceptu též alternativu k dálnici D3.

"Zpracovatel územního plánu Pražského regionu však alternativní návrh silně znevýhodnil. Nezakreslil jej do hlavního výkresu, nezapracoval do základního textu, nenechal jej posoudit z hlediska vlivů na životní prostředí. Alternativa nebyla ani v internetové prezentaci dokumentace a člověk se tak o ní skoro nedozvěděl," shrnul Hrdina.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist