https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozhodovani-o-dalnici-d8-je-obtiznejsi-nez-se-ocekavalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozhodování o dálnici D8 je obtížnější, než se očekávalo

8.1.2002 15:54 | LOVOSICE (ČIA)
Po více než měsíci od veřejného projednávání trasy dálnice D8 přes České středohoří je jisté, že rozhodnutí stavebního úřadu v Lovosicích hned tak nepadne. Připomínky účastníků řízení k navrhované trase jsou totiž natolik závažné a komplikované, že je stavební úřad musel vyzvat, aby řízení doplnili o další důležité podklady. ČIA to dnes potvrdil vedoucí dopravní sekce ekologického sdružení Děti Země Miroslav Patrik.
 

Jak dále uvedl, o desítku různých starších rozhodnutí své připomínky rozšířily i Děti Země. "Z nich totiž vyplývá, že předčasné vyloučení koridoru dálnice s tunelem z dalšího rozhodování v polovině devadesátých let bylo nezákonné, včetně schválení územního plánu Litoměřicka s dálnicí a vydání výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny ministerstvem životního prostředí," upozornil Patrik.

Podle jeho slov stavební úřad správně odhadnul, že tak náročnou stavbu v chráněné oblasti nelze jen tak lehce odbýt. Patrik rovněž nevěří, že plánovaný termín dostavby dálnice D8 v roce 2005 bude splněn. "Lze spíše očekávat, že výskyt vzácného a kriticky ohroženého stromu jeřábu českého v trase dálnice nebude jediným důvodem k přerušení územního řízení," řekl dále.

Děti Země ve svých připomínkách rovněž upozorňují na právní nesrovnalosti dvou stanovisek státních orgánů - územního odboru ministerstva životního prostředí o dobývacím prostoru kameniva lomu Prackovice a územního odboru ministerstva zemědělství o odnětí lesních pozemků. "Stavební úřad by měl v nejbližší době písemně vyzvat všechny známé účastníky územního řízení, aby se vyjádřili ke všem novým doplňkům ve spisu. Teprve potom podle zákona o správním řádu může vydat rozhodnutí, což může být nejdříve v únoru," dodal Patrik.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist