https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/roznov-pod-radhostem-pripravuje-stabilizaci-stare-skladky-v-tylovicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rožnov pod Radhoštěm připravuje stabilizaci staré skládky v Tylovicích

12.7.2019 00:13 | ROŽNOV P. R. (ČTK)
Radnice v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku připravuje stabilizaci někdejší skládky v místní části Tylovice. / Ilustrační foto
Radnice v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku připravuje stabilizaci někdejší skládky v místní části Tylovice. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | roznov.cz
Radnice v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku připravuje stabilizaci někdejší skládky v místní části Tylovice. Nedávné rozbory v lokalitě prokázaly mírně zvýšené hodnoty kadmia a niklu, a to zejména v povrchové vodě, která tam pramení. Stabilizace skládky má zabránit tomu, aby se při deštích kontaminace dále šířila, uvedl včera v tiskové zprávě zástupce rožnovské radnice Marek Havran.
 

Monitoring se uskutečnil po květnové bleskové povodni, která město zasáhla. Odborníci vzorky odebírali z monitorovacích vrtů, podzemní vody z domovních studní a z povrchové vody v bezejmenné vodoteči, přičemž poslední vzorek odebrali před vyústěním do Hážovického potoka. "Výsledky potvrdily již dříve ověřenou úroveň kontaminace zejména povrchových vod, kde přetrvávají zvýšené obsahy kadmia a niklu v téměř celém profilu povrchové vodoteče," uvedla zpracovatelka závěrečné zprávy monitoringu Ivana Ondrašíková ze společnosti AZ GEO.

Z případného znečištění vody mají místní strach. "Obavy občanů jsou na místě. Lidé z Tylovic zdůraznili především ten fakt, že nejde jen o obyčejnou černou skládku, ale že se jedná o skládku s chemickým odpadem, což je nesrovnatelně nebezpečnější," uvedl místostarosta Jan Kučera (Nezávislí Rožnováci).

Po dohodě s obyvateli město na inkriminované místo umístí fotopast, aby už nedocházelo k dalšímu nedovolenému navážení odpadu. Místní navrhují také obnovu tabulek upozorňujících na zákaz skládky. "Z dříve provedené analýzy rizika a monitoringu skládkové lokality vyplývá, že skládku je nutné minimálně dlouhodobě sledovat prostřednictvím pravidelných odběrů a analýz vod a reagovat na případné zvýšené hodnoty sledovaných látek," uvedl Havran.

Odborníci městu doporučili skládku stabilizovat a utěsnit tak, aby se dál už odpady nevyplavovaly. Město v této souvislosti už oslovilo ministerstvo financí s žádostí o převedení části peněz vyčleněných na likvidaci ekologických zátěží bývalého podniku Tesla, které byly původně zamýšleny pouze pro průmyslový areál. Kvůli finanční náročnosti se však radnice zřejmě zatím nepustí do odtěžení nebezpečných uložených odpadů a jejich likvidace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist