https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozpocet-mzp-ma-byt-letos-22-7-mld.kc-mezirocne-je-to-o-11-mld.kc-vice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozpočet MŽP má být letos 22,7 miliardy korun, meziročně je to o 11 miliardy korun více

10.2.2022 12:57 | PRAHA (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Rozpočet ministerstva životního prostředí (MŽP) má být letos 22,7 miliardy Kč. Meziročně je to o 11,3 miliardy korun více a o 682 milionů Kč méně proti návrhu předchozího kabinetu. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který schválila vláda. Zástupci ministerstva ČTK napsali, že resort bude šetřit především na provozních nákladech.
 

Úspory se podle MŽP mají dotknout například peněz na materiál, opravy a údržby v oblasti služeb a také některých položek národních programů. "Snížení částky v národních programech se nedotkne podkategorií, z nichž čerpají třeba záchranné stanice pro handicapovaná zvířata," sdělila ČTK ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

"Navíc se pro národní programy vynasnažíme maximálně využít zdrojů, jakým je Národní plán obnovy. Úspory se bohužel nevyhnuly ani programu Nová zelená úsporám. Zde se ale krácení nedotkne žadatelů, tedy především rodin snažících se uspořit energie. Program totiž využije svých rezerv," dodala ministryně.

Podle materiálu, který má ČTK k dispozici, počítá resort s celkovými příjmy ve výši přes 38 miliard korun, z čehož 18,6 miliardy korun pokryjí příjmy z evropských fondů, bez financí ze společné zemědělské politiky, nedaňové a kapitálové příjmy a přijaté transfery mají být přes 19 miliard korun. Výdaje financované nebo spolufinancované z evropských peněz mají být necelých 18,8 miliardy korun.

Dotace Státnímu fondu životního prostředí letos bude činit zhruba 9,6 miliardy Kč, na ochranu přírody a krajiny rezort vynaloží 1,9 miliardy korun, na technickou ochranu životního prostředí 3,4 miliardy Kč a zhruba stejná částka půjde i na projekty ochrany klimatu a ovzduší.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist